Skarpt syn på hjelpearbeid | Skarpt syn på hjelpearbeid
Gå tilbake

Skarpt syn på hjelpearbeid

8. oktober 2013

– Bryn-Helsfyr fungerer utmerket. Det er sentralt, har hotell for internasjonale ansatte, er nær Gardermoen og et knutepunkt for offentlig transport, sier Arild Kjærnli i Specsavers.

Specsavers har hatt tilhold på Bryn-Helsfyr i snart et år og stortrives. I disse dager oppfordrer optikerkjeden nordmenn til å ta på brillene og lete etter gamle i skuffer og skap. I samarbeid med SOS-barnebyer skal brillene gis videre til fattige barn og voksne i Tanzania.

I 1984 ble Specsavers stiftet av optikerne Doug og Mary Perkins. Specsavers er verdens største privateide optikerkjede og den raskest voksende optikerkjeden. Hovedkontoret er lokalisert på Guernsey, hvor selskapet sysselsetter 500 ansatte. Totalt har Specsavers 27 000 ansatte fordelt på 1650 butikker i 10 land.

Da Specsavers etablerte seg i Norge i 2005, skapte det stor oppmerksomhet i en bransje som ikke tidligere hadde vært særlig utfordret på pris. Det viste seg å være et behov for rimelige briller, og bare i løpet av det første året ble det åpnet 22 butikker. I dag har Specsavers 75 butikker i alle fylker og i de fleste byer, og det åpnes stadig flere.

– Fungerer utmerket for vårt formål

Vokser gjør også Specsavers norske hovedkontor, og i tillegg til behov for større plass til intern opplæring, er dette blant grunnene til at hovedkontoret ble flyttet fra sentrum til Bryn-Helsfyr for snart et år siden. Specsavers nesten 40 ansatte her disponerer 815 kvm i Grenseveien 107b og stortrives.

– Bryn-Helsfyr fungerer utmerket for vårt formål. Det er sentralt, det er hotell i nærheten for våre internasjonale ansatte, det er nær Gardermoen og et knutepunkt for offentlig transport. Dessuten tar det ikke mer enn seks minutter til Oslo sentrum med T-bane. Bryn-Helsfyr ligger også bra plassert i forhold til alle våre butikker i Oslo-området, sier informasjonssjef Arild Kjærnli i Specsavers.

Han legger til at nærhet til leverandører av telecom, trykketjenester, bilverksteder, fysioterapi osv. er andre positive fordeler med området.

4 400 000 ubrukte briller i norske hjem

Å gi tilbake til samfunnet har alltid vært et nøkkelelement i Specsavers forretningsdrift. Dette er grunnen til at Specsavers nå starter en storstilt brilleinnsamling over hele landet. I samarbeid med SOS-barnebyer skal optikerkjeden gi synsundersøkelser og brillene videre til barn og voksne i Tanzania. Og det er ikke mangel på gamle briller i norske skuffer og skap. Det viser en landsdekkende undersøkelse blant nordmenn over 18 år som InFact nylig har gjennomført for Specsavers.

Seks av ti svarer at de bruker briller, og av disse oppgir over halvparten at de har briller som ikke lenger er i bruk liggende hjemme. Ikke bare blir brillene liggende i skuffer og skap. Undersøkelsen viser også at vi har mange par. Nesten syv av ti av de som oppbevarer utrangerte briller hjemme oppgir å ha to eller flere par liggende. Basert på undersøkelsen estimerer InFact at det er minst 4,4 millioner briller som ikke er i bruk i norske hjem.

7 av 10 lever på under én dollar om dagen

Håpet er derfor at flest mulig nordmenn nå iverksetter en leteaksjon etter de ubrukte brillene i hjemmet. Tanzania er valgt ut som mottakerland, blant annet fordi det er blant verdens mest fattige. 68 prosent lever på under én dollar om dagen og to millioner barn er foreldreløse.

– Minst 80 prosent av menneskets sanseinntrykk anslås å være relatert til synet. Derfor er det viktig med regelmessig helsesjekk av øynene, og ikke minst briller hvis man har behov for det. Dette er en selvfølge for oss nordmenn, men ikke for millioner av mennesker i andre deler av verden, sier Arild Kjærnli.

Oppfordrer også Bryn-Helsfyr-virksomheter til å bidra

Specsavers-butikker over hele landet står klare til å ta imot gamle briller. De vil bli nøye målt, rengjort og katalogisert slik at de er klare for nye eiere. I februar tar en større delegasjon med optikere og andre i Specsavers med seg brillene for å hjelpe lokalbefolkningen i fattige områder rundt SOS-barnebyer i Tanzania. Delegasjonen skal reise i en minibuss som er utstyrt med mobilt synsprøveutstyr for å foreta synsprøver og dele ut brillene. Når brillene leveres inn kan du være anonym eller registrere deg. I så fall får du beskjed når brillene er utlevert, i tillegg til litt informasjon om vedkommende som har fått glede av brillene.

– Vi oppfordrer også våre nabovirksomheter på Bryn-Helsfyr til å levere inn briller til nærmeste Specsavers-butikk. De er også hjertelig velkomne til å komme innom vårt hovedkontor i Grenseveien 107b og levere brillene der, forteller Kjærnli.

– Ta på brillene og let etter gamle

Med på reisefølget til Tanzania er også Årets brillemodell Oda Vik Rødseth. 19-åringen fra Trondheim gikk nylig til topps i den årlige konkurransen som i år hadde 400 deltakere. Årets brillemodell er en årlig konkurranse, og den ble startet som en anti-mobbekampanje for å vise at det er kult å bruke briller.

– Det var fantastisk gøy å finne finalen, men å kunne hjelpe andre er det absolutt beste. For å kunne gjøre det trenger vi briller. Jeg oppfordrer derfor nordmenn til å ta på seg brillene og lete i skuffer og skap etter gamle, sier Rødseth.

 

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
firmaprofil_specsavers_arild firmaprofil_specsavers_arild firmaprofil_specsaver_aarets_modell_2 firmaprofil_specsaver_aarets_modell_2