Nordmenn mottar over 100 milliarder i julelønn | Nordmenn mottar over 100 milliarder i julelønn
Gå tilbake

Nordmenn mottar over 100 milliarder i julelønn

7. desember 2009

Nordmenn kan i disse dager glede seg over tidenes julelønnsutbetaling, som totalt utgjør rekordhøye 103,7 milliarder kroner.

Hver nordmann får i gjennomsnitt 25.110 kroner inn på konto før jul, skriver Lindorff, som har kontorer i Fyrstikkalléen 1 på Bryn-Helsfyr i Oslo, i en pressemelding. Tallene stammer fra ferske beregninger fra kredittopplysningsselskapet Lindorff Decision, og omfatter ikke bonuser og andre gratialer.

Fornuftig pengebruk
– Med den rekordstore utbetalingen tyder alt på at det også kan bli tidenes julehandel, som i disse dager starter for alvor, sier Nils Staib, analysesjef i Lindorff Decision, i meldingen. Han tror likevel ikke folk flest vil overdrive pengebruken i desember, heller ikke de som bruker kredittkort til å betale for julegavene.

– Mange kommer nok til å bruke kredittkortet flittig i desember, men de færreste vil handle for mer enn de har råd til. Det er dessuten en myte at juleshoppingen ender i en bølge av inkassosaker mot norske privatpersoner på nyåret. Slike saker fordeler seg jevnt utover hele året.

Betaler regninger
Staib mener nordmenn flest både kan og bør unne seg litt ekstra til jul, men oppfordrer samtidig folk til å benytte anledningen til å kvitte seg med smågjeld.

– Erfaringsmessig ser vi at mange rydder opp i økonomien og gjør opp kortsiktig gjeld med deler av desemberlønna. På den måten gir man seg selv en god start på det nye året.

Ifølge Lindorff økte privatpersoner sin innbetaling av inkassogjeld med 56 prosent fra november i fjor til november i år. Nils Staib regner med at denne utviklingen vil forsterkes i desember.

– Vi har sett en utflating i antall inkassosaker og betalingsanmerkninger det siste kvartalet. Det er en positiv utvikling, selv om utestående gjeld er på et høyere nivå i år enn på samme tid i fjor.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email