NAF vil ha felles-europeiske regler for fotgjengere | NAF vil ha felles-europeiske regler for fotgjengere
Gå tilbake

NAF vil ha felles-europeiske regler for fotgjengere

4. januar 2010

Hvert år blir mer enn 8.000 fotgjengere drept i Europa. Det viser en undersøkelse utført for NAF, som mener det er viktig å innføre felles-europeiske regler.

I følge en melding fra NAF, som har hovedkontor i eget bygg i Østensjøveien 14 på Bryn-Helsfyr i Oslo, blir de fleste fotgjengere drept i urbane strøk, og hver fjerde i fotgjengerfelt. Derfor mener organisasjonen det er viktig å innføre felles-europeiske regler for trafikklys, merking og trafikkskilt for fotgjengere. Forskjellene fra land til land beskrives ikke bare som forvirrende for turister og utenlandske besøkende, men også som livsfarlige.

Det er en NAF-undersøkelse utført av FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) i hele 22 land og 31 byer viser at sikkerheten for fotgjengere som skal krysse gatene er høyst variable både mellom landene og i byene. Ulike typer fotgjengerfelt er testet i dags- og kveldslys, med og uten trafikklys, og forskjellig utforming. 60 prosent av 310 fotgjengerfelt fikk beskrivelsen ”veldig bra” eller ”bra”, mens 53 felt fikk strykkarakter.

Ulike regler forvirrer
"Det er nødvendig å forbedre de farligste fotgjengerfeltene i en rekke land i Europa", skriver NAF i meldingen. "Når vi vet at fotgjengere kan bli drept av kjøretøy selv i lave hastigheter som 30-40 kilometer i timen i urbane strøk må vi luke bort forskjellene og finne fellesregler for hele kontinentet. For eksempel har fotgjengere i Norge og England rett til å krysse veien idet de venter ved fotgjengerfeltet på fortauet, mens i Italia har fotgjengerne denne retten kun når de allerede er i fotgjengerfeltet. Slike små forskjellere kan i praksis være livsfarlige".

I Norge er 10 fotgjengerfelt i området Bygdøy-Frogner i Oslo testet. Undersøkelsen viser at Oslo kom på 4. plass av de 31 byene. Rotterdam er den tryggeste byen i Europa. Milan er den minst trygge. NAF understreker at et annet utvalg av fotgjengerfelt i undersøkelsen ville ha gitt andre testresultater. I Oslo, som i andre byer, finnes det gode og dårlige fotgjengerfelt.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) sier at 24 fotgjengere ble drept i trafikken i Norge fra januar til november i år.

"Blant annet ønsker vi at trafikklys for fotgjengere får en felles utforming med blinkende grønt lys og nedtelling i forkant av rødt lys slik at fotgjengerne selv kan vurdere om de er fysisk i stand til å krysse gaten i tide, og at LED-baserte trafikklys innføres fordi det gir bedre synlighet spesielt på kveldstid. I Rotterdam varsles førere visuelt om at fotgjengere venter i fotgjengerfeltene. Disse grepene er særlig viktige av hensyn til handikappede og at vi får stadig flere eldre i Europa", skriver NAF.

NAFs tips til økt sikkerhet for fotgjengere:

– Vær hele tiden oppmerksom på trafikken rundt deg
– Gjør deg selv synlig – ikke skjult
– Husk at alle gjør feil
– Bruk alltid fortau der det er tilgjengelig, selv om det er omvei
– Ha øyekontakt med møtende trafikk dersom det ikke er fortau
– Vent til det er sikkert å krysse gaten. Ikke løp og ta en sjanse
– Hold barn i hånden, og la dem gå lengst vekk fra møtende trafikk
– Bruk refleks
– Ha et tydelig kroppsspråk enten du går eller venter
– Vis respekt for rødt lyst – vent til det blir grønt

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email