Blandet høstvær utfordrer bilistene | Blandet høstvær utfordrer bilistene
Gå tilbake

Blandet høstvær utfordrer bilistene

1. oktober 2014

Skal du på fjellet i høstferien, bør du sjekke værmeldingen dit du skal. Du kan bli overrasket av snø.

– Er det meldt snø dit du skal, er vinterdekk obligatorisk. Skal du ikke det, behold sommerdekkene på enn så lenge, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, som har hovedkontor i Østensjøveien 14 på Bryn-Helsfyr.

Natt til mandag forrige uke ble mange overrasket over snø på bakken allerede i september og vanskelige kjøreforhold da vinterens første snøfall kom til Nord-Norge. Det er først fra 1. november med unntak av Nordland, Troms og Finnmark hvor datoen er 15. oktober, at du kan sette på piggdekk. Men det finnes et unntak for piggdekk-bilistene.

– Hvis det kommer snø allerede nå, kan du skifte til vinterdekk. Men forsvinner snøen eller du skal til varmere strøk, må du ta av piggdekkene igjen før de fastsatte datoene for å kjøre med piggdekk. Det er uansett bilførerens ansvar å sko bilen sikkert, forklarer Engebretsen.

Godt grep viktig på høstvåte veier

Det er nå høstløvet faller fra trærne og nedbørsområdene kan stå i kø. På høsten er det ekstra viktig å ha dekk med godt mønster fordi muligheten for vannplaning er stor.

– Mange som har slitte sommerdekk velger å skifte til vinterdekk allerede nå, men skal du kjøre der det er varmegrader har ikke vinterdekk de egenskapene som passer føret. Vinterdekk er laget for kuldegrader og har med sin gummiblanding spesielt dårlige gripeegenskaper på våt asfalt i kombinasjon med varmegrader, avslutter Engebretsen.

NAF minner om at minimumskravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter, men oppfordrer alle til å ha dekk med minst 3 millimeter mønsterdybde.

(Bilder: arkivfoto, NAF)

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
naf_høstvær_2 naf_høstvær_2