Verdens beste akevitt lages på Bryn
Gå tilbake

Verdens beste akevitt lages på Bryn

9. desember 2020

Det er travle førjulsdager på Oslo Håndverksdestilleri, som har tilhold i et gammelt industrilokale ved Alnaelvas bredder på Bryn. Årets Juleakevitt skal akkurat tappes fra rødvinsfat over på flasker, da telefonen fra London kommer. Både Akevitten og Juleakevitten har fått gull, mens Akevitt Blank –  som den første akevitten i historien, er tildelt en Master-utmerkelse.

Det er budskapet fra representanten for The Spirits Masters, som er verdens største konkurranse for brennevin. Jubelen gjaller gjennom det lille destilleriet.

Det hyggelige destilleriet i Nils Hansens vei 14, som utenfor koronatider også er kjent for å åpne dørene for naboer og nærmiljø til hyggelige fredagssammenkomster, har altså klart det igjen.

The Spirits Masters, som tidligere i år kåret destilleriets Vidda til verdens beste gin, er en serie med blindsmakinger som avholdes gjennom årets med uavhengige brennevinseksperter i juryen. Konkurransen avholdes av det The Spirit Business, magasinet som sees som den internasjonale bransjebibelen.  Det er kun når samtlige dommere har gitt topp-score at utmerkelsen Master utdeles, noe som inntil nå aldri har skjedd med en akevitt.

I en uttalelse sier The Spirit Masters følgende om kåringen:

«I de senere år har vi sett en økende interesse for akevitt som kategori. Det karvesmakssatte brennevinet øker stadig i popularitet og mye av dette skyldes dens likheter med gin. Dette er lett å skjønne når den første Master medaljevinneren ble oppdaget: Akevitt Blank. Dommerne beskriver lukten som aromatisk og intens med karve, anis og myntetoner. Reisen fortsetter i munnen med intense smaker i mange lag.»

Akevitt Blank er ypperlig følge til rake- og lutefisk, men nå er det Juleakevitt 2020 som er i fokus. Den har ligget 18 mnd på whiskey-fat før den legges over på rødvinsfat fra Bordeaux hvor den får ligge i 8 mnd. Til slutt får den trekke litt med plommer og kirsebær i tråd med gamle norske tradisjoner for å legge hagebær og frukter på brennevin til jul. Resultatet er en kompleks og fruktig akevitt som passer godt sammen med julemat.

Les også: «Lokalprodusert sprit fra Bryn slår an i inn- og utland» 

Kilde og bilder: Oslo Håndverksdestilleri

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
OHD Juleakevitt OHD Juleakevitt OHD Akevitt OHD Akevitt