Syklet seg til redusert sykefravær og økonomisk suksess
Gå tilbake

Syklet seg til redusert sykefravær og økonomisk suksess

4. september 2014

Etter flere år med nedgangstider tok Ateas ledergruppe fram sykkelen. I dag sykler mer enn 500 av de ansatte i Norge jevnlig, sykefraværet er kraftig redusert og Atea har snudd røde tall til økonomisk suksess.

Det hele begynte i 2006. Atea, som har hovedkontor i Brynsalléen 2 på Bryn-Helsfyr, hadde hatt flere år bak seg med røde tall i regnskapet og nedskjæringer.

– Da det var lite penger til rådighet for en ledersamling, kom ideen om å ta frem sykkelen og sykle til min leilighet på Norefjell, 12 mil unna, sier konsernsjef i Atea, Steinar Sønsteby.

De skulle sykle som et lag uten at noen falt fra underveis. Og sykkelturen ga mersmak – høsten samme år ble alle kollegene utfordret til å melde seg på Lillehammer-Oslo påfølgende vår og oppslutningen var enorm. Siden har entusiasmen og oppslutningen om sykling bare økt, og Atea har nå for fjerde året på rad vært den sykkelklubben med flest deltakere i styrkeprøven.

– Sykling har blitt en svært populær aktivitet innad i bedriften, og det er satt opp 2-3 fellesøkter hver eneste uke for å trene lagsykling. Alle kan delta, selv om noen velger å sykle lengre eller raskere enn andre, sier Sønsteby.

Ikke bare har sykkelinitiativet økt samholdet og energien hos de ansatte i Atea, det har også gitt redusert sykefravær. Før de startet med syklingen i 2006 hadde Atea et helt gjennomsnittlig sykefravær på om lag 8 prosent, mens de i 2013 hadde et sykefravær på om lag 2 prosent. I 2010 ble de det beste selskapet på Oslo Børs med bare 1,7 prosent sykefravær.

Sønsteby mener det er et lederansvar å holde sine medarbeidere «friske». Han forteller at de bruker sykkelinitiativet og de andre bedriftsaktivitetene for å motivere sine medarbeidere, og at høy motivasjon i jobben er mye av kilden til det lave sykefraværet.

– Syklingen bidrar både sosialt og fysisk, men kanskje mest av alt motiverer det de ansatte fordi de vil være med og sykle sammen. Dette kombinert med tydelig ledelse og fleksibilitet i arbeidsforholdet er hovedårsaken til det lave sykefraværet, sier Sønsteby.

I midten av juli presenterte Atea tallene for andre kvartal 2014, som viser tydelig vekst på både topp- og bunnlinjen. Dette motiverer til ytterligere innsats på sykkelen. Ukentlig kan du se hundrevis av Atea-syklister i sine lett gjenkjennelige sykkeldrakter langs norske veier, og det er ikke rart de er synlige når Atea har aktive syklister på alle av sine 23 kontorer fra Hammerfest i Nord til Kristiansand i sør.

(Bilder: Atea)

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email