– Smarte trafikksignaler gir bedre miljø
Gå tilbake

– Smarte trafikksignaler gir bedre miljø

7. august 2012

Det ligger store samfunnsøkonomiske fordeler i å optimere trafikksignaler. Det mener SWARCO, som har norgeskontor i Brynsveien 12 på Bryn-Helsfyr i Oslo.

Ifølge selskapet kan effektive trafikksignaler redusere drivstoffforbruket med 10-20%, som for et tettsted med ca.40 signalregulerte veikryss innebærer en reduksjon av CO2 med opptil 120 tonn/år.

En måte å forbedre trafikksignalenes funksjonalitet på er ifølge selskapet via adaptive system, eller «smarte signaler» som tilpasser trafikksignalene til den aktuelle trafikksituasjonen i sanntid. Trafikkbildet varierer hele tiden, og tradisjonelle trafikksignaler har problemer med å anpasse seg endringer, som f.eks. ved ulykker og veiarbeid, uten at de må programmeres om.

SWARCO har de seneste årene levert et stort antall systemer med ”smarte signaler” i Norden og resultatene har vært veldig positive.

«Signalforbedringer har vist seg å være en av de mest kostnadseffektive måtene å minske CO2-utslipp. Man får dessuten andre fordeler som økt fremkommelighet og trafikksikkerhet som sammfunnsøkonomisk er verdt nesten 10ganger så mye som selve miljøforbedringen», skriver selskapet på sine websider.

Rom for forbedring
Uansett om trafikksignalet står alene i en liten kommune eller om det inngår i et kompleks system i et tettsted, finnes det ifølge SWARCO alltid plass for forbedringer. Forbedringene kan bestå av trafikkteknisk vedlikehold, gjennomgang av den nåværende programmering, driftovervåkning for å tidlig oppdage feil på detektorer som ikke fungerer eller avanserte adaptive system som kontinuerlig tilpasser seg de rådende trafikkforhold.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
Fasade2_liten Fasade2_liten IMG_7941 IMG_7941