Smalhans for mange nordmenn på nyåret Bryn-Helsfyr | Smalhans for mange nordmenn på nyåret
Gå tilbake

Smalhans for mange nordmenn på nyåret

4. januar 2010

I følge en pressemelding distribuert av Newswire er det ikke julehandelen som fører til at mange får problemer med å betale regninger på nyåret.

– Det er nok heller dårlig planlegging av privatøkonomien som gjør at det blir veldig stramt for mange i perioden januar til mars. Detr sier direktør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital, som har hovedkontor i Innspurten 9 på Bryn-Helsfyr i Oslo, i meldingen.

I desember får alle lønnsmottakere halv skatt av lønn, men beregninger fra handelsbransjen (HSH) viser at hver av oss i gjennomsnitt bare bruker 2500 kroner mer i desember enn i en normalmåned ellers i året.

– Lønnsutbetalingen til de aller fleste er langt større enn det ekstra forbruket i desember. Derfor er det andre årsaker til at mange føler de får så dårlig råd på nyåret, sier Rolf Wilhelmsen.

Del opp regningen
Aktiv Kapital opplever at mange tar kontakt på senvinteren og ber om betalingsutsettelse for regninger.

– Det skyldes at vintermånedene er harde med mange faste utgifter. Strømregninger, årsavgift på bil, NRK-lisens og forsikring drar opp. Renten kan også øke og lånene bli dyrere over nyttår, sier Rolf Wilhelmsen.

Han ser at historien gjentar seg for mange, med slunkne lønnskontoer og regninger det ikke er dekning for å betale på vinteren.

– Da er det viktig å ta grep. Planlegg for hvilke regninger som kommer, og be gjerne om å få dele opp store regninger som forsikringspremien over flere måneder.

I stedet for å betale inn hele årspremien for forsikringene, kan man ofte dele det opp i månedlige avdrag spredt over hele året.

– Mange er ikke klar over at det er en mulighet og sliter unødig med slike regninger helt fram mot sommeren, sier direktøren i Aktiv Kapital.

Unngå betalingsanmerkning
2009 har vært et år med rekordmange inkassosaker og betalingsanmerkninger. Rundt 200 000 nordmenn har så store problemer med å gjøre opp for seg at de er registrert med betalingsanmerkning.

Det tar i gjennomsnitt tre måneder fra man får et inkassokrav til at det blir registrert betalingsanmerkning, med alle de konsekvenser det medfører.

En betalingsanmerkning gjør det vanskelig å få lån og kreditt.

– I høst har det vært en lysning, med færre nye inkassosaker, og vi burde havne på et mer normalt nivå på antall betalingsanmerkninger på nyåret, sier Rolf Wilhelmsen.

Kilde: Pressemelding fra NewsWire

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email