Sluttbrukerens syv dødssynder
Gå tilbake

Sluttbrukerens syv dødssynder

8. oktober 2007

Hewlett-Packard på Bryn-Helsfyr har syv klokkeklare regler for hvordan man i første omgang unngår datatrøbbel.

Selv den mest garvede PC-brukeren kan være skyldig i risikable eller uansvarlige brukervaner – alt fra å droppe virusbeskyttelse til å slurve med å sikkerhetskopiere data. Her er de syv vanligste – og farligste – av feilene.

1. Ikke oppdatere virusbeskyttelsen
Nesten alle PC-brukere vet at de må ha virusbeskyttelse. Men det er ikke nok. Du må holde programmet oppdatert for at det skal være effektivt.

De fleste antiviruspakker har ett år med gratis oppdateringer, men etter det må du kjøpe abonnement eller avinstallere programvaren og installere neste års versjon. Antivirusprogramvare hvor abonnementet fornyes automatisk, er én måte å holde datamaskinen beskyttet mot de nyeste Internett-farene på uten noe stress.

2.Laste ned usikkert materiale
Tenk deg godt om før du laster ned musikk og filmer fra webområder – mange av disse node-til-node-programmene inneholder ormer og virus.

Vær også forsiktig med gratis verktøy, skjermsparere, spill osv. Disse legger ofte igjen spionvare eller skadelig programvare på PCen. For å unngå dette bør du undersøke bakgrunnen til programmer du vil installere, og forsikre deg om at du har oppdatert spionvarebeskyttelse.

3. Glemme strømbeskyttelse
Et lite øyeblikk med overspenning eller spisspenning kan skade PCen alvorlig eller til og med ødelegge den helt. Overspenningsvern beskytter utstyret ved at det fører den ekstra spenningen ut i jordingsledningen, slik at den ikke kommer inn i det elektroniske apparatet.

Selv de beste overspenningsvernene kan imidlertid ikke beskytte PCen mot de flere millionene volt som kan være i et lynnedslag. Den beste måten å unngå skader på i forbindelse med tordenvær er rett og slett å koble fra datamaskinen.

For bedrifter gir UPS (bruddfri strømforsyning) beskyttelse mot alle typer strømforstyrrelser, fra fullstendig brudd til spisspenning.

4.Slurve med å sikkerhetskopiere data
Dette er sannsynligvis det som kan føre til mest skade, og som det oftest syndes med blant PC-brukere. Så hovordan kan du unngå denne typiske fallgruven?

• CD-R/CD-RW: De fleste PCer har CD-brenner, de lagrede dataene blir lett tillgjengelige, og du kan sikkerhetskopiere 700 MB om gangen. Begge typene medier fåes til en svært billig penge.

• Flash-stasjoner: Disse små, bærbare enhetene som også kalles minnepinner, kan plugges inn i alle datamaskiner som har USB-port, og er perfekte for å lagre små mengder med data (kapasiteten går fra 64 MB opp til 2 GB).

• Eksterne harddisker: Siden prisene fortsetter å falle, tar mange brukere og bedrifter i bruk eksterne harddisker som en løsning for sikkerhetskopiering. Kostnaden per gigabyte kan være svært overkommelig.

• FTP: Det er en enkel løsning å laste opp data til en sikker server i et beskyttet miljø via FTP (File Transfer Protocol). Det finnes mange elektroniske datafarmer, og enkelte tilbyr til og med gratis lagring. Små og mellomstore bedrifter bør vurdere et mer avansert automatisert sikkerhetskopieringssystem.

5. Droppe Windows®-oppdateringer
Hvis du bruker Microsoft® Windows, trenger du de siste sikkerhetsoppdateringene og servicepakkene for å holde PCen sikret mot trusler og oppnå best mulig funksjonalitet. Bruk Automatiske oppdateringer, eller hent oppdateringer manuelt.

6. Misbruke e-postvedlegg
Hvis du prøver å sende svært store filer (som videoer og bilder), kan det påvirke ytelsen på e-postserveren og oppta store mengder båndbredde og lagring. En enkel løsning: For større filer gjør komprimerte eller "zippede" data det mye raskere å overføre, og båndbredden og diskplassen øker.

Når du åpner e-postvedlegg, må du også huske å først sjekke om de er sikre og ikke inneholder virus.

7. Venner og familie bruker PCen
Hvis du lar andre få tilgang til datamaskinen, øker sannsynligheten for at du får virus, at det lastes ned uønskede filer og programmer til PCen, og at de personlige innstillingene endres.

Men du trenger ikke å utestenge alle eller gjemme PCen i skapet. Hvis du bruker Windows 2000 eller XP, kan du slå på gjestekontoen for andre brukere. Med denne innstillingen forhindrer du at det installeres nye programmer og at systeminnstillingene endres.

Hvis du har et problem med maskinvare eller programvare som du trenger hjelp med, kan du kontakte HP Total Care-senteret og få service og støtte døgnet rundt.

Microsoft og Windows er registrerte varemerker for Microsoft Corporation i USA. Windows Vista er enten et registrert varemerke eller et varemerke for Microsoft Corporation i USA og/eller andre land/regioner.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email