Sjekk vedovnen i påsken
Gå tilbake

Sjekk vedovnen i påsken

23. mars 2016

Her er påsketipset som gir mer varme i sofakroken på hytta: Sjekk at dørpakningen på vedovnen er hel, og gi ovnen en rens før du finner fram krimbøker og godteposer.

Nordmenn elsker å fyre med ved, ikke minst på hytta. Årlig bærer vi rundt 200.000 tonn ved inn i hyttene våre, og flere og flere hytteeiere skaffer seg effektive, rentbrennende ovner. Av rundt 400.000 ildsteder i norske fritidsboliger, er det minst 150.000 rentbrennende ovner. Men hvor rent og effektivt vedovner brenner, uansett om de er nye eller gamle, er avhengig av vedlikehold og fyringsteknikk.

Vedfyring som erstatter oljefyr og parafin er bra for klimaet. Utfordringen er at vedovner slipper ut små partikler som er farlige når konsentrasjonene i lufta blir for høye. Det er ikke noe problem i påskefjellet, men i byene bidrar vedfyring til helseskadelige nivåer av luftforurensning.

– Benytt påsketuren til å sjekke og rense vedovnen på hytta. Jobben du gjør der, gir deg mer varme for penga. Så sjekker du ovnen hjemme når påsken er over. Da bidrar du også til bedre byluft, sier miljødirektør Ellen Hambro.

På hjemmesidene til Miljødirektoratet, som i Oslo har hovedkontor i Grensesvingen 7 på Bryn-Helsfyr, kan du lese om mye av tingene du enkelt kan gjøre noe med selv. Og på denne filmen fra Norges Naturvernforbund får du tips om hvordan man fyrer riktig i ovnen.

 

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email