Siste Valle-brikke på plass: Markerte byggestart for Norges største næringsbygg i massivtre
Gå tilbake

Siste Valle-brikke på plass: Markerte byggestart for Norges største næringsbygg i massivtre

16. juni 2017

Med «Valle Wood», første trinn i NCCs storprosjekt med 60.000 kvadratmeter kontor- og servicebygg, får Bryn-Helsfyr Norges største næringsbygg i bærekraftig massivtre. Men det er også enda et viktig skritt på veien mot en levende del av byen der det skal være godt å både jobbe, bo, leve og oppleve.

Torsdag ble første spadetak tatt av NCC-lederne Manne Aronsson og Are Strøm. Seremonien som symboliserte byggestart ble avholdt midt i et stort område med hektisk byggeaktivitet.

Her bygger Selvaag 30 000 kvm boliger, mens Vålerenga Kultur og idrettspark ferdigstilles for første fotballkamp allerede i september i år. Foruten fotballstadion vil det sistnevnte prosjektet blant annet romme et stort publikumsrettet kultur- og aktivitetstorg, en videregående skole og åpne servicetilbud.

– En levende, vital del av byen

Med byggestart for Valle Wood er altså siste brikke på plass i en nøye planlagt og helhetlig utvikling av tomten som Vålerenga i 2011 kjøpte av Oslo kommune. NCC har tatt en viktig rolle i arbeidet og vært en viktig pådriver i jobben med å fornye og utvikle et tidligere passivt område med stort potensial.

-Vi er ikke på Valle kun for å bygge kontorer, vi tar også et stort eierskap til utviklingen av området. Nå skjer det store forandringer som vil gjøre dette til en vital og levende del av Oslo, sa administrerende direktør Manne Aronsson i NCC Property Development.

Et bærekraftig bygg i et bærekraftig område

-Dette er et meget spennende prosjekt som er helt i tråd med NCCs visjon om å fornye vår bransje og utvikle bærekraftige løsninger. Valle Wood i massivtre er et nyskapende bygg for NCC, og vi gleder oss til å starte arbeidet, sa leder Are Strøm i NCC Building, som skal bygge Valle Wood.

Han poengterte hvor viktig utviklingen av bygg i massivtre er, både for NCC – og i større miljø- og bærekraftperspektiv.

-Valle Wood vil spare over 40 % CO2-utslipp sammenlignet med et oppdatert referansebygg. Det er viktige bidrag i fremtiden for byggeindustrien, og er noe vi vil satse på, sa Strøm.

Tilgjengelighet = bærekraft

NCC har lagt stor vekt på samspillet med omgivelsene og resten av området – og å bidra til å skape et område til bruk for allmenheten. Det blir store arealer til trening, sosiale møteplasser og ulike former for aktivitet.

Valle ligger bare få minutters gange fra to av byens best utbygde kollektivknutepunkter, Helsfyr og Bryn, og med et godt utviklet sykkelveinett rett utenfor døren.

-Utvikling av områder nær kollektivknutepunkt er svært bærekraftig. Det er fremtiden å kunne ta seg til og fra jobben uten bruk av bil, sa Manne Aronsson.

Satser milliarder på prosjektet

Valle-utviklingen er en stor satsing for NCC, som har en lang historie som visjonær utvikler av en rekke toneangivende eiendommer på Bryn og Helsfyr. Totalt investeres det i overkant av 1,5 milliarder kroner på det fem etapper lange kontorprosjektet Valle.

Bygg A i prosjektet er døpt Valle Wood på grunn av den gjennomgående bruken av massivtre. Bygget blir på 6700 kvadratmeter.

I Valle Wood finnes det plass for tradisjonell kontorvirksomhet, samtidig som det er tenkt et spennende kontorkonsept med plass til co-working og gründerbedrifter, møterom, konferansefasiliteter og ulike serverings- og servicetilbud.

Foto/illustrasjoner (NCC):

Torsdag 15. juni tok NCC-lederne Manne Aronsson og Are Strøm første spadetak ved «Valle Wood», første trinn i selskapets storprosjekt med 60.000 kvadratmeter kontor- og servicebygg i Bryn-Helsfyr-området.

Fakta om massivtre:

Massivtre er laget av naturens reneste materialer, og har dype tradisjoner i norsk byggeskikk. Konstruksjonsprinsippene for massivtre er at trevirke sammenføyes til elementer ved hjelp av for eksempel spikring, liming eller strekkstag. Hele elementer produseres på fabrikk eller byggeplass, og sages til etter mål. Platene monteres under telt på byggeplassen. På denne måten får man et tørt og støvfritt bygg med kort monteringstid. Massivtreelementer kan brukes i alle typer bygg som boliger, næringsbygg, skolebygg, barnehager og helsebygg.

Om massivtre og miljø

Massivtre er godt for både inneklimaet i bygg og det ytre miljøet. Tre er et fornybart byggemateriale som er lite ressurskrevende ved fremstilling. Dette gir et lavere CO2-utslipp, i tillegg til at treet binder CO2. Bruk av massivtre gir et godt inneklima fordi treet puster og er i stand til å regulere fukt og temperatur. Porøst tre gir varme gulv uten tilført gulvvarme. Fordelene med massivtre er blant annet at det er resirkulerbart og bærekraftig, samtidig som det gir nye muligheter for skogdrift.

Fakta om Bygg A, Valle:

Beskrivelse: Kontorbygg Byggetid: 1. kvartal 2017 – 4. kvartal 2018 Kunde: NCC Property Development Entrepriseform: Samspillkontrakt Kontraktverdi: 190 millioner kroner Arkitekt: Lund+Slaatto

 

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
DSC00840 DSC00840 Valle Valle Valle 2 Foto Lund+Slaatto Arkitekter Valle 2 Foto Lund+Slaatto Arkitekter VALLE NCC VALLE NCC