Sammen om boligprosjekt med skyhøye miljøambisjoner ved Bryn
Gå tilbake

Sammen om boligprosjekt med skyhøye miljøambisjoner ved Bryn

25. september 2020

Det innovative og miljøfokuserte boligprosjektet, Fyrstikkbakken 14 ved Bryn, er kommet enda et viktig skritt nærmere realisering ved at AF Eiendom går sammen med Birk & Co om den videre utviklingen. 

Prosjektet består av 160 boliger beliggende mellom kollektivknutepunktet Bryn og Hellerud T-banestasjon i Oslo. Nå har AF Eiendom kjøpt 50 prosent av selskapet Fyrstikkbakken 14 AS.

– Vi har jobbet over en lengre periode med å få på plass en riktig samarbeidspartner til dette innovative miljøprosjektet der vi forsøker å sette en ny standard for boligutvikling. Prosjektet er krevende, og vi var så heldige at vi kunne velge mellom flere store solide aktører. Ingen klarte imidlertid å matche våre verdier og entusiasme like godt som AF Eiendom. Det sier Olav Birkenes, daglig leder i Birk & Co, i en felles melding.

Les også: «Grønt lys for innovativt boligprosjekt på Bryn»

Deler litt og får mye mer tilbake

Prosjektet har vært i støpeskjeen i fire år, og har høstet stor interesse og pressedekning både for sine innovative boformer, utstrakt bruk av massivtre og store arealer som deles mellom beboerne. Disse kalles Delemeter (mD), noe som innebærer at boligkjøperne får være med og påvirke utforming og bruk. I tillegg til leilighetene inneholder prosjektet blant annet selskapslokale, sykkelverksted, gjesterom, samt takterrasse med sauna og utsikt over byen.

– Det er stor stas for oss å få jobbe med så dyktige boligutviklere, og det føles trygt å ha med seg en så erfaren og fremoverlent entreprenør med høy kompetanse på massivtre, fortsetter Birkenes.

Miljøambisjoner og massivtre

Det er satt høye miljøambisjoner for Fyrstikkbakken 14, som er det første kommersielle boligprosjektet i FutureBuilt-programmet. FutureBuilt har som mål å realisere forbildeprosjekter i og rundt Oslo med minimum 50 prosent reduserte klimagassutslipp fra transport, energibruk og materialbruk. For å dekke deler av energibehovet er det blant annet prosjektert med et solcelleanlegg som skal produsere hele 70.000 KwH per år. Prosjektet satser for øvrig på grønn mobilitet og skal ha hele 400 sykkelparkeringsplasser, samt elbil- og elsykkelpool i tillegg til vanlige parkeringsplasser.

– Et prosjekt sentralt i Oslo er midt i blinken for vår strategi om å utvikle flere gode eiendomsprosjekter ved knutepunkt. Denne tomten treffer på svært mye av det vi ønsker å jobbe med; ambisiøse klimamål, god og sentral beliggenhet og en spennende partner. Birk og Co har jobbet godt med å få til et innovativt prosjekt både med å tenke nytt om konsept, løsningene for boligkjøperne og hvordan vi skal treffe de viktigste målgruppene, sier Katharina Hernæs, porteføljedirektør i AF Eiendom.

Høy interesse

Prosjektet har allerede høstet stor interesse, og potensielle beboere har underveis blitt invitert til å komme med sine meninger både om planløsninger, og delemeterne. I tillegg tilbyr prosjektet et alternativ til den tradisjonelle plantegningen, gjennom konsepter som vennekollektiv og tvillingleiligheter.

– Miljøambisjonene i Fyrstikkbakken 14 henger godt sammen med vår klima- og miljøstrategi som vi lanserte i fjor, og vi gleder oss til å samarbeide med en ny partner, sier Otto Groth, direktør i AF Eiendom.

Første salgstrinn er planlagt i løpet av 2020. AF Nybygg er tilknyttet prosjektet som entreprenør i tidlig fase, med intensjon om gjennomføring.

Personbildet: Olav Birkenes i Birk & Co og Katharina Hernæs i AF Eiendom. (Foto: AF Gruppen)

Luftfoto: Nyebilder.no

Kilde: AF.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
Birk og AF Fyrstikkbakken Birk og AF Fyrstikkbakken Fyrstikkbakken14_hovedbilde_justert_bf3fe08f5fb200915cc578a4225e5dd7 Fyrstikkbakken14_hovedbilde_justert_bf3fe08f5fb200915cc578a4225e5dd7 Flyfoto Bryn-Helsfyr. Foto: nyebilder.no Flyfoto Bryn-Helsfyr. Foto: nyebilder.no