Planter prosjekt «Spiselig skolevei» på blomstrende Helsfyr
16. juni 2021Et samarbeidsprosjekt mellom eiendomsaktører bak utviklingen av Helsfyr, Fyrstikkalleen skole (F21) og Bymiljøetaten handler om å gjøre Helsfyr til et grønnere sted, samtidig som skoleelever lærer om og sørger for dyrking av spiselige vekster i bymiljøer.
Dette er det tredje elevprosjektet der Oslo Areal, Stor-Oslo Eiendom, Entra og Nordr er samarbeidspartnere til den lokale skolen.
Oslo by fortsetter å vokse, og mye av veksten skal skje rundt viktige kollektivknutepunkt som Bryn og Helsfyr. På Helsfyr jobber flere eiendomsaktører nå med store utviklingsplaner som inkluderer flere boliger, arbeidsplasser og servicetilbud.
Les også: «Skal utvikle Bryn til et grønnere, varmere og mer skapende sted»
Helsfyr skal bli et enda mer levende, grønt og hyggelig sted med kvaliteter for alle som bruker stedet til å jobbe, bo, lære, leve eller oppleve.
– For å lykkes med å skape en god helhet og en minibydel som fungerer godt, er vi som utviklere ikke bare opptatt av å involvere brukerne og nærmiljøet tidlig i utviklingen. Vi legger også vekt på midlertidige tiltak som tilfører nærmiljøet liv og noe positivt underveis, sier Bjørn Lind i Nordr Eiendom.
Eksempelvis er Oslo Street-fotballsenter og en foodtruck-garasje etablert i lokaler som for tiden står tomme, og den lokale skolen F21 har vært engasjert i flere kreative prosjekter der elevenes arbeider har vært utstilt i containere utplassert der folk ferdes i området.
#Helsfyrgrønt og prosjektet Spiselig skolevei
Bymiljøetaten har den siste tiden plantet trær, busker og blomster i hele området – og forvandlet nakne plasser og uteområder til grønne oaser.
I denne forbindelse er det igangsatt et kreativt prosjekt med arbeidstaggen #spiseligskolevei. Nå i juni skjer det mye spennende i prosjektet – som blant annet involverer lærere og elever på ungdomstrinnet ved F21.
#spiseligskolevei
– Vi går foran i bybildet og videreutvikler vårt samarbeide med Bymiljøetaten når vi får frem hva som kan spire og spises på skoleveien. Enten man kommer inn i Helsfyr-området fra øst, vest, syd eller nord, sier Kari Engh Kari Johansen i Kom Inn AS.
Hun koordinerer prosjektet Spiselig skolevei for eiendomsaktørene Nordr, Oslo Areal, Stor-Oslo Eiendom og Entra, og som involverer F21 og Bymiljøetaten.
Det fordeles over 20 parsellkasser på utvalgte sentrale steder på Helsfyr, der grupper på 4 ungdomsskoleelever får ansvar for hver sin kasse. Kunst & håndverk bidrar med maling og dekorering av kassene samt merkelapper som formidler hva som vokser hvor.
Naturfag sørger for oppfylling av jord og innplanting. Elevene viser eksempler på hvordan skoleveien kan bli et bidrag til Mat & Helse. Kassenes fargerike utseende vil i seg selv synliggjøre en #spiseligskolevei.
– I og med at ungdomsskoleelevene bor i nærområdet, kan stelling og vanning av kassene i sommerferien bli et samarbeide mellom enkelte elever som er hjemme i området og driftsfolk fra eiendomsutviklerne. Det er også muligheter for at prosjektet kan inkluderes i Bydel Gamle Oslos sommerferieaktiviteter, sier Johansen.