Philips-studie: Morgenlampe hjelper mørklagt by opp om morgenen Bryn-Helsfyr | Philips-studie: Morgenlampe hjelper mørklagt by opp om morgenen
Gå tilbake

Philips-studie: Morgenlampe hjelper mørklagt by opp om morgenen

30. november 2010

Philips, som i Norge har kontor i landemerket Helsfyr Atrium på Bryn-Helsfyr i Oslo, gjennomfører for tiden en stor feltstudie med sin morgenlampe, "Wake-up Light", i Longyearbyen på Svalbard.

Bakgrunnen er ifølge en melding fra selskapet at Longyearbyen er et ekstremt sted på mange måter, ikke minst med den totale mørketiden på stedet hver vinter.

– Vi ville teste Wake-up Light under de mest ekstreme forholdene som finnes, sier Max Hellström, PR Manager hos Philips Consumer Lifestyle. – Da kunne vi ikke funnet et mer passende sted en Longyearbyen, en by som nå er mørklagt 24 timer i døgnet.

Ifølge meldingen er de første resultatene klare. Feltstudien vil imidlertid pågå ut året, men allerede etter de to første ukene har 115 av de totalt ca. 200 personene som tester Wake-up Light, gitt tilbakemeldinger på hvordan de opplever forskjellen mellom å våkne til lys i stedet for lyd. Resultatene er ifølge meldingen overbevisende. 78 prosent av de som før undersøkelsen uttalte at de hadde problemer med å komme seg opp av sengen*, sier nå at det er lettere å stå opp. Og det er ikke bare de voksne som liker å våkne til lyset – hele 74 prosent av de med barn i skolealder, sier at Wake-up Light gjør det enklere å få barna ut av sengen om morgenen.

-Tidligere studier har vist lignende tall, men dette er første gangen vi gjennomfører en feltstudie over så lang tid, og med så mange testpersoner, sier Hellström. De første resultatene beviser at Wake-up Light får mennesker som bor i totalt mørke til å våkne lettere som følge av lyset fra lampen.

Daniel Adams, som er lysekspert hos Philips, sier følgende om undersøkelsen: – Philips gjennomfører feltstudien for å få empiriske bevis på det som vitenskapen har kjent til i århundrer, nemlig at vi trenger lys for å fungere optimalt. Når vi våkner uten lys produserer ikke kroppen nok ”våkenhormoner”, noe som gjør at de fleste føler seg litt slappe. Med Wake-up Light har vi nå empiriske bevis på at en simulert soloppgang hjelper deg med å våkne mer skånsomt og naturlig.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email