Ny milepæl ved «Valle Wood» – Norges største næringsbygg i massivtre
Gå tilbake

Ny milepæl ved «Valle Wood» – Norges største næringsbygg i massivtre

17. januar 2018

Byggingen av Norges største næringsbygg i massivtre, «Valle Wood» på Helsfyr, nådde en viktig milepæl denne uken, da NCC Building monterte de første veggelementene i det miljøvennlige materialet.

Valle-utviklingen er en stor satsing for NCC, og spiller en viktig rolle i den pågående utviklingen av hele Bryn-Helsfyr-området til en mer levende, bærekraftig del av Oslo og Hovinbyen. Totalt investeres det i overkant av 1,5 milliarder kroner på det fem etapper lange kontorprosjektet, som blant annet har nye Intillity Arena, Scandic Helsfyr og Selvaag-prosjektet Hovinenga med 375 nye boliger som nære naboer.

Det første bygget, Valle Wood, omtales som et nyskapende og viktig bygg for NCC, som vil satse tungt på å utvikle bygg i massivtre fremover – som del av sin forretningsstrategi så vel som i et miljø- og bærekraftperspektiv. Valle Wood vil ifølge selskapet på sikt spare over 40 % CO2-utslipp sammenlignet med et oppdatert referansebygg.

Oppføringen av første byggetrinn på 6700 kvm til en verdi på 190 millioner kroner er i gang, og planlegges ferdigstilt i første kvartal 2019. Når alle fem byggetrinn står ferdige vil hele kontorprosjektet Valle bestå av 60.000 kvadratmeter.

– Denne uken startet vi montasjen av de første veggelementene i massivtre. Veggelementene er cirka 9 meter høye, går over 2 etasjer og utgjør første del av en stabiliserende sjakt for trapp, heis og tekniske anlegg på bygget, sier Steinar Kjus, prosjektleder i NCC Building i en pressemelding.

– Så snart sjaktene er montert følger søyler og bjelker i limtre. Deretter kommer montasjen av dekkeelementer i massivtre. Vi regner med å bruke 2 1/2 uke pr etasje, legger han til.

Se presentasjonsvideoene: «Om Valle Wood» og «Slik bygges Valle Wood»

Ifølge NCC skal Valle Wood fungere som en attraksjon, ikke bare for dem som jobber i området, men også for dem som bor der og de besøkende. Det skal være en opplevelse mer enn bare et bygg man går inn i.

Massivtre – en kulturarv
Massivtre er laget av naturens reneste materialer, og har dype tradisjoner i norsk byggeskikk. Konstruksjonsprinsippene for massivtre er at trevirke sammenføyes til elementer ved hjelp av for eksempel spikring, liming eller strekkstag. Hele elementer produseres på fabrikk eller byggeplass, og sages til etter mål. Massivtreelementer kan brukes i alle typer bygg som boliger, næringsbygg, skolebygg, barnehager og helsebygg.

Massivtre og miljø
Massivtre er godt for både inneklimaet i bygg og det ytre miljøet. Tre er et fornybart byggemateriale som er lite ressurskrevende ved fremstilling. Dette gir et lavere CO2-utslipp, i tillegg til at treet binder CO2. Bruk av massivtre gir et godt inneklima fordi treet puster og er i stand til å regulere fukt og temperatur. Porøst tre gir varme gulv uten tilført gulvvarme. Fordelene med massivtre er blant annet at det er resirkulerbart og bærekraftig, samtidig som det gir nye muligheter for skogdrift.

Kilde, bilder og videoer: NCC

Personbilde: Steinar Kjus, prosjektleder i NCC Building og resten av teamet hans har gledet seg lenge til denne dagen. Foto: Cato Gustavson/NCC

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
ncc_valle_wood_prosjektleder_steinar_kjus ncc_valle_wood_prosjektleder_steinar_kjus Valle Valle VALLE NCC VALLE NCC Valle 1 Foto Lund+Slaatto Arkitekter Valle 1 Foto Lund+Slaatto Arkitekter