Ny Jabra-undersøkelse: Mer fornøyd med valgfritt arbeidssted
Gå tilbake

Ny Jabra-undersøkelse: Mer fornøyd med valgfritt arbeidssted

3. mai 2022

Ansatte med full frihet til å jobbe stedsuavhengig er mer fornøyd med jobbtilværelsen, men bare en av fem har muligheten. Og selv om 63 prosent foretrekker hybridarbeid har bare 45 prosent mulighet til å fordele arbeidstiden hjemme og på kontoret.

Det er blant funnene i 2022-utgaven av undersøkelsen Hybrid Ways of Working Global Report blant 2800 kunnskapsansatte i seks land. Den er gjennomført av Jabra, som er verdensledende innenfor lyd-, video- og samarbeidsløsninger og har norgeskontor i Brynsveien 13 på Bryn.

Undersøkelsen viser at majoriteten (57%) av ansatte som har full frihet til å jobbe stedsuavhengig velger en kombinasjon av å jobbe hjemme og på kontoret. Dette er over dobbelt så mange som de som velger å jobbe heltid utenfor kontoret og tre ganger så mange enn de som tilbringer all jobbtid på kontoret.

Les også: «Jabra starter det nye året aktivt»

Ansatte med full frihet til å jobbe hvor og når de vil oppgir høyere jobbtilfredshet enn ansatte med bare delvis eller liten mulighet til å jobbe tids- og stedsuavhengig. Ansatte med full frihet opplever mer følelse av tilhørighet til virksomheten, økt produktivitet, mer tillit til ledere, bedre balanse mellom jobb og privatliv og økt mental velvære.

Oppfatningene om foretrukket arbeidsmodell varierer mellom aldersgrupper. Bare 19 prosent av Gen Z (født mellom midten av 1990-årene til begynnelsen av 2010-tallet) og Millennials (født fra starten av 1980-tallet til midten av 1990-årene) foretrekker fulltid på kontoret, sammenlignet med 26 og 30 prosent for henholdsvis Gen X og Boomers (født hhv. tidlig på 1960-tallet og frem til 1980-tallet og årene etter andre verdenskrig og frem til 1964).

Vil ha fast plass

Mange virksomheter re-designer nå kontorarealer for samarbeid, men fire av ti ansatte sier de vil føle mindre lojalitet til virksomheten uten en fast arbeidsplass. Samtidig oppgir syv av ti at de foretrekker vaner og rutiner: Uten en fast arbeidsplass vil de likevel forsøke å sitte og jobbe på samme plass hver dag.

Jabra-undersøkelsen viser også at jo mer tid ansatte bruker i møter, desto mer øker ønsket om å jobbe hjemmefra. 75 prosent av ansatte som bruker over 50 prosent av tiden i møter foretrekker hjemmekontor.

Kontor overalt

Generasjon Z er en generasjon av ikke bare digitalt innfødte, men også hybrid innfødte. Mange begynte karrieren under pandemien, og hjemmekontor eller hybridarbeid er alt de kjenner til. 64 prosent av Gen Z oppgir at kontoret i praksis er deres laptop, hodesett eller der det er en god internettforbindelse.

– Generasjon Z blir en stadig større del av arbeidsstyrken, og virksomheter må forstå generasjonsforskjellene i lokasjonspreferanser for å tiltrekke og beholde talenter. De unge trenger teknologi og støtte for produktivitet, trivsel og kunne utføre jobben profesjonelt uansett hvor de jobber, sier Holger Reisinger, Senior Vice President i Jabra.

Kilde: Jabra

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email