Norsk innovasjon anerkjennes internasjonalt
Gå tilbake

Norsk innovasjon anerkjennes internasjonalt

26. juni 2017

NCCs innovative bruk av høyteknologisk måleverktøy i forbindelse med tunnel-arbeidet får internasjonal anerkjennelse.

Den 3,5 km lange motorveitunnelen mellom Sandvika og Bjørnegård skal stå ferdig høsten 2019. Høsten 2016 var det gjennomslag, og arbeidet med å innrede og sikre tunnelen pågår for fullt.

Arbeidet er både omfattende og tidkrevende, der flere tusen bolter presisjons-beregnes og merkes på tunnel veggene for montering av betongelementer, som utgjør kledningen av tunnelen. Men med innovativ bruk av høyteknologisk stikningsutstyr og tilpasset programvare utfører NCC, som har hovedkontor i Østensjøveien 27 på Bryn-Helsfyr, dette arbeidet betydelig raskere enn ved tidligere tunnel-prosjekter.

– Jeg vil anslå at vi utfører denne delen av tunnel-arbeidet opp til fem ganger raskere sammenlignet med slik det ble gjort tidligere, sier stikningsingeniør Daria Zidic i NCC.

Sammen med kollegaer har hun vært sentral i arbeidet med å ta i bruk nye måleverktøy og tilpasset programvare. Resultatet er at korrekte koordinater for hvor boltene skal settes ut i tunnelveggen, beregnes både raskt og med høy presisjon og automasjon. Den avanserte teknologi-bruken bidrar også til redusert ressursbruk for å utføre jobben.

-Tidligere måtte vi være to personer for å beregne og merke hvor boltene skal stå. Nå kan jeg – eller andre NCC-kolleger – gjøre dette alene, og på skift. Det øker fremdriften betydelig, sier Zidic.

Måten de innovative tekniske løsningene er benyttet i tunnel-arbeidet vekker oppsikt også utenlands. I juni deltok Daria Zidic på den internasjonale HxGN Live-fagkonferansen i Las Vegas, der hun fortalte om hvordan hun og NCC har tatt den avanserte teknologien i bruk.

– Poenget med konferansen er å dele nye og smartere måter en med nytt utstyr kan jobbe på. Å fortelle om hvordan vi på tunnel-prosjektet utnytter nye tekniske muligheter til den internasjonale bransjen innen stikningsfaget, er både kjekt og ærefullt, sier Daria.

Se videoen om hvordan tunnelen innredes med hjelp av innovative verktøy her.

Pressemeldingen kan i sin helhet leses her.

(Bilder: NCC)

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
ncc_bjørnegård_tunnel_1 ncc_bjørnegård_tunnel_1