– Manglende kunnskap kan gi falsk trygghet
Gå tilbake

– Manglende kunnskap kan gi falsk trygghet

16. januar 2012

Bilenes sikkerhetssystemer bidrar til økt trafikksikkerhet, men bilistene burde vite mer om hvordan systemene fungerer. Det mener NAF, som har hovedkontor i Østensjøveien 14 på Bryn-Helsfyr i Oslo.

Ifølge en pressemelding fra organisasjonen har utviklingen av sikkerhetssystemer i biler vært formidabel de siste tiårene. Dette har økt trafikksikkerheten, men det er fortsatt en utfordring at mange bilister ikke vet hvordan de forskjellige systemene fungerer.

– Det kan gi bilistene en falsk trygghetsfølelse, ikke minst på vinterføre, sier Jan Ivar Engebretsen (bildet), kommunikasjonsrådgiver i NAF, i meldingen.

Gjennom å belønne ny teknologi motiverer NAF og Euro NCAP bilfabrikantene til å påskynde utviklingen med å gjøre viktig sikkerhetsutrustning til standard på alle sine modeller. Bakgrunner er at tilgjengelighet til avanserte sikkerhetsteknologier kan forbedre bilenes sikkerhet. Mange av disse teknologiene dreier  seg ifølge meldingen om å unngå kollisjoner. Dette skjer ved at du blir informert om farlige situasjoner og gjennom å hjelpe deg med å unngå ulykke dersom situasjonen har oppstått. Mange mangler imidlertid praktisk kunnskap om hva disse systemene  gjør med bilen og kjørestilen din.

– Teoretisk kunnskap er vel og bra, men det er først når man får prøve seg i praksis at man virkelig får føle virkningene av utstyret. Oppfordring til bileier som ikke har fått prøvd ut sin bils utstyr, er å prøve seg på en bane. Det er ikke mange timene som skal til. Men fordelen på bane er at du får prøvd deg i trygge omgivelser, mener Engebretsen, som legger til at bilselger også må kunne forklare bilkjøper hvilket sikkerhetsutstyr bilen har og hvordan det virker.

Eksempelvis er ifølge meldingen at de som ABS-bremser trår bremsen hardt inn. Dette fordi julene likevel ikke låser seg, og du dermed har mulighet til å styre unna.

– Mange tror at med firehjulstrekk kommer bilen seg fram overalt og at den holder seg på veien uansett. Dessverre er det slik at får en slik bil  først skrens, er den vanskelig å rette opp og bilen fyker dermed av veien, sier Engebretsen. – Derfor er det viktig å huske på at de fysiske lovene gjelder uansett.

– Teknologiutvikling er bra, men trafikksikkerhet handler om tre deler; veien, sjåføren og bilen. I dette tilfellet er det viktig at sjåføren også utvikler seg gjennom ny kunnskap, avslutter Engebretsen.

Kilde og bilde: www.naf.no

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email