Mange spennende opplevelser ved Lysvandring langs Alnaelva 13. oktober 2022
11. oktober 2022I år går den fantastiske lysvandringen langs Oslos lengste elv torsdag 13. oktober fra kl 1900 til 2300. Her er tips til startsteder – og en foreløpig oversikt over noen opplevelser du kan vente deg underveis.
Ifølge Alnaelvas venner starter ikke vandringen fra noe bestemt sted;
«Du er velkommen til å gå hele veien, enten oppover eller nedover, men det er selvfølgelig ikke alle som verken kan eller vil det. Da velger du deg den strekningen du vil. Vi har laget en liste over de vanligste stedene å starte eller avslutte vandringen», skriver arrangøren.
Se oversikt over vanlige steder å starte vandringen her.
Ett av de naturlige startstedene er Bryn togstasjon. Det kan være et startpunkt for enten en lang tur oppover langs elva, eller en kort tur ned til Kværner. Dit kan du blant annet komme med flere T-banelinjer til Brynseng T-banestasjon, eller med buss 23, 66, 76 eller 76b.
LITT OM FORELØPIG PROGRAM:
Oslo Håndverksdestilleri
Det lokale destilleriet i det gamle industribygget i Nils Hansens vei 12 ligger langs ruten litt ovenfor Bryn stasjon, og skriver følgende på sin Facebook-side:
«Førstkommende torsdag (13/10)er det Lysvandring langs Alnaelva og vi holder selvfølgelig åpent slik at dere kan komme å se, spørre, smake og eventuelt ta en pustepause med noen varmt å spise. Hva med å prøve årets juledrikk for voksne (den beste vi har laget)? Vi setter ut fakler og åpner dørene kl 18 og lover egen lysvandringspris på smaking»
Kruttverket (mellom Bryn og Kværnerbyen)
I forbindelse med Lysvandring 2022 vises utstillingen «Alna, kjære Alna» på Kruttverket 13.- 15. oktober. Kruttverket finner du langs elva på strekningen mellom Bryn og Kværnerbyen – ikke langt fra Etterstad og Helsfyr.
I utstillingen (se Facebook-eventet) vises arbeider fra tre mennesker som alle forguder Alnaelva, men som i denne sammenhengen viser det på svært forskjellige måter:
Helge Braathen er styremedlem og naturmangfold-ansvarlig i Alnaelvas Venner og leder for Naturvernforbundet i Groruddalen. Han har vokst opp langs Alnaelva i Groruddalen og hans lidenskap er å kartlegge sopp og slimsopp i Alnaelvas elveskoger med detaljerte makrobilder. Dette har han holdt på med siden har 2016. Funnene Helge har gjort ligger med bilder i artsdatabanken. I denne utstillingen vises i hovedsak bilder fra Svartdalen, men også noen fra Groruddalen, og alle fra Alnaelvas bredder.
Jan Skomakerstuen er en Vålerengabasert billedkunstner utdannet ved Statens Kunstakademi i årene 1993- 1997. På Kruttverket viser han prosjektet Havmannen. Skomakerstuen iscenesetter seg selv som lillebroren til Den Lille Havfruen i sitt kunstprosjekt. Gjennom fire årstider har han blitt fotografert sittende naken på en stein i Alnaelva i Svartdalen i Oslo.
– Jeg er veldig fascinert over at det finnes en urskog i Oslo, og jeg vil gjerne gi den en liten hyllest. Samtidig vil jeg gjøre folk oppmerksom på hvordan vi i Oslo behandler naturen vår. Dessverre er de fleste av Oslos elver lagt i rør, og mange er påvirket av utslipp med miljøgifter fra industri og gamle fyllinger. Alnaelva er i dag Oslos mest forurensete elv. Svartdalen er et unikt område som det er veldig viktig at vi tar godt vare på.
Stein Are Kjærås Dahl Dahl er født i Tønsberg og oppvokst i Andebu i Vestfold. Han har bodd i Oslo i 20 år, hvorav 13 av dem har blitt tilbrakt på Vålerenga. Helt siden han for første gang besøkte Alnaelva i 2010 har han hatt et nært forhold til Oslos lengste elveløp. Stein Are Beskriver møtet med Alnaelva som noe han ikke hadde opplevd siden han trålet Andebus dype skoger på slutten av 80-tallet; en følelse av å høre til i naturen.
Stein Are er utdannet billedkunstner ved Kunsthøgskolen i Oslo og har i tillegg gått på det Tverrfaglige kunstinstitutt, samt Escola Superior de Artes e Design i Portugal. Stein Are jobber med maleri, tegning, silketrykk og lyd, og samtlige av disse teknikkene er representert i utstillingen på Kruttverket. Han sier selv at han visste allerede i 2010, da han for første gang var ved Alnaelva, at han før eller seinere kom til å jobbe med elva, og har i 2022 vist kunst med utgangspunkt i Alna i utstillinger ved Norske Grafikeres Galleri og Galleri Ask.
Intimkonsert
På Kruttverket blir det også musikals underholdning denne kvelden;
«Kom og opplev ODD GIRL på intim-scenen i kaffeen vår under Lysvandring Langs Alna i år», skriver Kruttverket på dette Facebook-eventet – der ODD GIRL beskrives som: «A project that blends pop and rock with word rhythms and low dynamic vocals.. Odguer Hernández on guitar, keys and vocal and Alex Stebbing on drums and percussion»
Lysinstallasjonen «Imagine to float»
Ved Nygårdsfossen nær Kruttverket vises lysinstallasjonen «Imagine to float» av Nicolas Ibaceta Zamora, en arkitekt, kunstner og kayak-bygger fra Los Andes i Chile. Mer info på Facebook-eventet her.
Nytt i år: Stovner Rockefabrikk
I år er det også mulig å gå direkte fra Stovner T- bane (eller til). Fakler fører deg videre ned langs turveien og Rommenbekken til der Tokerudbekken er åpen ved Haugenporten. På Stovner Rockefabrikk underholder ungdommene som tilhører her. I tillegg kan du besøke standen til Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA), Naturvernforbundet i Groruddal, Gjelleråsmarkas venner og Lif Laga. e underholdning i bydel Stovner ennå. Du treffer Høybråten skolekor og Oslo Klatrepark helt nede i bydel Alna.
Lyskunst i bydel Grorud
Områdetløftet på Romså har støttet prosjektet.
1. Romsås terrasse, møbel utenfor Deichman – Lyssette møbelet -kanskje noe spennende lys som beveger seg av seg selv.
2. Grorud t-bane område (rundt Narvesen og evt undergang) – Spennende lys langs taket, kanskje bevegelig lys- Farge veggene- her kan det bli no kunst. Sette inn malerier.
3. «Grorud/Ammerud» undergangen, kunstvegger i undergang under t-banelinja ved Alnaelva – Her er det mest å sette lys på det som alt er der. Finne malerene- Kan male litt live?
4. Groruddammen- Kline til her, med alt man har. Bevegelig lys og alt, så det blir skikkelig smell- Kanskje Grorud kan ha noen folk og boder og slikt? Spille noe lyd her.
5. Terje Nordeides plass- UV maleri del 2- UV lamper med de malerier vi alt har+ nye malerier vi lager på stedet. 5.000 Lærreter osv-5.000 Medmaler. + ekstra lys her og der.
6. Leirfossen- Spennende greier her, farge elva, farge fjellveggen bak- Sette inn noe lyd- Lyse opp lille trappa.
7. Hølaløkka. Farge skogen, lage skyggespill i bakken.
Kafe Steinbra
Kafe Steinbra holder åpent til 23.00 under lysvandring langs Alna. «Vi serverer deilig mat, og det vil bli levende musikk inspirert av Cornelis Vreeswijk. Steinhoggermuseet i huset ved siden av holder åpent fra 18.00, og ved idrettsplassen kan dere få med dere gnistrende rullestoldans. Velkommen før, under eller etter turen til en stemningsfull kveld ved Kafe Steinbra», skriver kafeen.
På denne siden legges det ut info om lysvandringen forløpende frem til selve vandringen.
Kilde: Alnaelvas venner
Bilde fra Kaldbakken ved tidligere lysvandring – Foto: Roy Tjomsland