«Made in Bryn» – gasellevinner med høyteknologiske kaffebrennere
Gå tilbake

«Made in Bryn» – gasellevinner med høyteknologiske kaffebrennere

15. februar 2023

Fra sine lokaler i Nils Hansens vei på Bryn utvikler bedriften avansert teknologi for brenning av kaffe – og har skapt en av landets råeste vekstbedrifter. ROEST AS har vunnet internasjonal anerkjennelse, og ble nylig kåret til både regional og nasjonal vinner i DNs kåring, «Gasellene».

Den norske start-up-bedriften ble etablert av brødrene Sverre og Trond Simonsen i 2014. Sverre, som nå er CTO i selskapet, hadde frem til det studert Produktutvikling og produksjon på NTNU. I 2013 skrev han en masteroppgave om en kaffebrenner han selv hadde utviklet på studenthybelen fordi han var misfornøyd med kaffen under studietiden.

Fra masteroppgave til gasellevinner

Det har vært mye hardt arbeid og prøving og feiling siden den gang. Men det som startet som en masteroppgave har altså på noen år blitt til et raskt voksende og lønnsomt selskap med et internasjonalt team dedikert til oppgaven med å forbedre kaffe.

I dag jobber 12 ansatte i et næringsbygg ved Alnaelva på Bryn med å utvikle, produsere og markedsføre innovative produkter for kaffeindustrien. Gaselle-vinneren, som har solgt produktene til mer enn 60 land, oppnådde et overskudd på åtte millioner av en omsetning på 25 millioner i 2021, bare fire år etter at gründerne satset på heltid. Det tilsvarer en vekst på 1684 prosent!

Les også: «Agder-bedrifter satser sterkere i Oslo –  åpner nytt trevarestudio på Bryn» 

Nå er bedriften klar for videre industrialisering og vekst – blant annet ved å bygge en organisasjon med enda flere dyktige folk.

Norsk brenner med morgendagens teknologi

ROEST produserer kaffebrennere som kombinerer et enkelt brukergrensesnitt med avansert teknologi og moderne løsninger. Produkter som hjelper profesjonelle kaffebrennerier over hele verden med å kvalitetssikre og effektivisere sin produksjonsprosess.

I dag inkluderer porteføljen to modeller av en AI-drevet hybrid kaffebrenner designet for kvalitetskontroll. – ROEST Sample Roaster har vunnet flere bransjepriser, og til og med hjulpet kaffeentusiaster med å lykkes i verdensmesterskapet i kaffe, sier markedsføringsansvarlig Anette Eveline Jonassen i ROEST AS.

Hun kan samtidig fortelle at selskapet vil lansere en ny produksjonsbrenner for små og mellomstore kaffebrennerier i år.

«Made in Bryn»

Selskapet har kontor, lager og produksjon fordelt på ca 600 kvm i Nils Hansens vei 20 like ved kollektivknutepunktet Bryn.

– Det er mye positivt med lokaliseringen på Bryn. Særlig tilgjengeligheten med så direkte tilgang til tog og flere passerende T-bane- og bussruter. Det gjør det veldig enkelt for alle våre ansatte rundt om i Oslo å komme seg til og fra jobb, sier Jonassen.

Les også: «Lokalprodusert sprit slå an i inn- og utland» 

Intelligente kaffebrennere

ROEST er en innovativ prøvebrenner med en effektiv arbeidsflyt, designet for profesjonelle brennere. Den redefinerer teknologien og kunsten til kaffebrenning ved bruk av kunstig intelligens i form av en egenutviklet løsning kalt «First Crack Detection».

– Denne banebrytende funksjonen muliggjør presis identifisering og registrering av sprekker, såkalte «first crack», i kaffen. Dette gjør maskinen helt automatisk fra start til slutt. Funksjonen forbedrer konsistensen og kvaliteten på kaffen, og henter ut nyttig data for brukeren, forklarer Jonassen.

First Crack Detection går ut på at prøvebrenneren automatisk oppdager og registrerer First Crack ved hjelp av mikrofoner og, basert på en forhåndsinnstilt utviklingstid, brenner kaffen uten menneskelig påvirkning. Tradisjonelt registreres First Crack manuelt, ved at brukeren lytter nøye til brenneren.

Alltid høy kvalitet og effektivitet

– På denne måten sikrer teknologien vår en konsekvent høy effektivitet og kvalitet – uten at brukeren må følge nøye med og lytte til prosessen, sier Jonassen.

Påstanden bekreftes av den anerkjente kaffekonsulenten Hidenori Izaki, som blant annet ble kåret til World Barista Champion i 2014;

“One of the reasons I decided to get a ROEST machine was its automatic First Crack Detection function. This is because the first crack decides not only quality but also consistency.”

 

Produktbilde: ROEST L100 Plus – vinner av Best New Product Award under Specialty Coffee Association Expo 2022 i Boston, USA (Foto: ROEST AS)

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email