«Made in Bryn-Helsfyr»: Lokale norske spritmerker slår an i inn- og utland
Gå tilbake

«Made in Bryn-Helsfyr»: Lokale norske spritmerker slår an i inn- og utland

17. april 2018

Bryn-Helsfyr-området er fullt av spennende, skjulte perler – av alle slag. I et gammelt, sjarmerende industribygg i Nils Hansens vei 14 ved Alnaelva ligger Oslo Håndverksdestilleri (OHD), det første privateide destilleriet som lager sprit for omsetning i Oslo siden forbudstiden. 

I det avanserte destilleriet og laboratoriet utvikler og produserer kyndige entusiaster fra inn- og utland så langt fire egne merkevarer – med utpreget nordisk tvist og råvarer fra norsk natur.

Og i en egen moderne event-avdeling kan det leies lokaler med plass til å bespise opptil 45 sittende og 60 stående gjester – eksempelvis for private selskaper og middager, kunstutstillinger, smakinger eller kurs.

– Vi har også bygget vår egen bar med full skjenkebevilgning hvor vår internasjonalt anerkjente cocktail-bartender serverer innkjøpere og event-gjester smaksprøver på egne merker og alt man ellers forventer i en god bar, sier Espen Tollefsen i OHD.

Eksporterer norskpregede merker fra Bryn til 8 land

Virksomheten ble etablert i 2015, men krav og ventetid for det avanserte utstyret gjorde at produksjonen i lokalene på Bryn ikke kom igang for fullt før i februar 2017. Destilleriet har likevel rukket å skape fire egne merkevarer som nå leveres i både inn- og utland. Og de to akevittene, den fatmodnede bitteren «Marka» og gin’en «Vidda» bærer alle tydelig bud om satsingen på norske råvarer og tradisjoner. Gin’en inneholder ikke mindre enn 11 ulike urter og kryddere hentet fra norske skoger.

Merkene tilbys ikke bare på Vinmonopolet og i en rekke barer og restauranter over hele landet. De har også vakt internasjonal interesse, og eksporteres allerede til syv europeiske land – og til Japan.

Ny bjørkesevjelikør til sommeren

Men det stopper ikke her. OHD driver aktiv produktutvikling, og har flere nye, spennende produkter på gang. Til sommeren introduseres en ny bjørkesevjelikør på Vinmonopolet. Ifølge Tollefsen måtte hele 500 liter bjørkesevje tappes for at man etter reduksjon skulle sitte igjen med 10 liter sirup som skal sette den riktige smaken på den spennende nye likøren.

Vil gjenopplive norske destilleringstradisjoner

Bakgrunnen for virksomheten er at OHD mener nordiske brygge- og destilleringstradisjoner er en viktig del av den lokale kulinariske historien, og at dette går hånd i hånd med nordmenns lidenskap for nyttevekster. Skandinaviske skikker og nordisk livsstil bidrar ifølge Tollefsen til virksomhetens filosofi.

«I 1927 overtok Vinmonopolet Norges siste operative destilleri, noe som markerte en midlertidig slutt på stolte tradisjoner for lokal og uavhengig destillering. Vi har dedikert oss til å bringe disse tradisjonene tilbake og skape sprit av høy kvalitet – beriket med spennende smaker fra nordiske urter og planter», sier han.

Spennende nærområde

OHD har funnet seg godt til rette i et spennende område med særpreg og sjel – som nå har startet forvandlingen til en mer levende del av byen der folk kommer for både å jobbe, bo, leve og oppleve.

– Bryn-Helsfyr byr på spennende historie, nåtid og fremtid. Vi trives godt i et karakteristisk gammelt industribygg i teglstein fra 1890-tallet, langs Alnaelva der det lå flere typer fabrikker på den tiden. Omgitt av nye og eldre kontorbygg som huser spennende virksomheter av alle slag – og med byens beste tilgjengelighet via kollektivt og vei, sier Tollefsen.

Fullt hus på «nabosamling» – kan bli fast månedlig fredagstreff

Nylig inviterte OHD ansatte i nabovirksomhetene i Bryn-området til en uformell fredagssamling – der det ble hyggelig mingling, øl og smaksprøver på husets edle dråper. – Vi holder normalt sett ikke åpent for annet enn events, men ville gi våre naboer på Bryn en sjanse til å komme innom å hilse på og se og smake det vi lager her. Det var fullt hus og god stemning – og veldig hyggelig å få hilse på flere av de som jobber i området til daglig. Flere har uttrykt ønske om at vi gjør dette til en fast månedlig aktivitet – og vi ser nå på hva vi kan få til, sier Tollefsen. 

OHD har tilhold i den eldste av tre teglsteinsbygninger i Nils Hansens vei 14, som opprinnelig huset Den norske Zinkhvittfabrikk a/s. Eiendommen, som er eid av Bryn Eiendom, ble oppført i 1890 og fremstår som alminnelig godt vedlikeholdt og med en rikelig porsjon sjarm.

Mer om Oslo Håndverksdestilleri her.

Bilder: Oslo Håndverksdestilleri.

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
OHD_dsc405 OHD_dsc405 OHD_1350_1 OHD_1350_1 OHD_1 OHD_1 OHD 1349_0 OHD 1349_0