Kveldsvandring med magisk stemning langs Alnaelva
4. oktober 2019Årets lysvandring langs Alnaelva arrangeres torsdag 10. oktober fra kl. 19.00. I flott natur, og mellom brusende fosser, finner du en elv opplyst av fakler, spennende lysinstallasjoner og mange varierte kulturinnslag.
Lysvandringen er åpen for alle, og trekker vanligvis folk i alle aldre og fra hele Oslo. Ruten strekker seg fra Romsås og nesten helt ned til Oslo sentrum. Man bestemmer selv hvor man vil starte og avslutte vandringen, og om man vil gå oppover eller nedover.
Ett mulig start- eller endested hvis man ikke vil gå hele ruten er ved Bryn togstasjon, som også ligger nær Brynseng kollektivknutepunkt med fire t-banelinjer og en rekke bussruter.
Se liste over mulige start- og stoppesteder her.
Går du ruten oppover fra eller nedover mot Bryn må du passe på å rusle innom det som engang var industrilokalene til Den Norske Zinkhvidt-Fabrikk i Nils Hansens vei 14. Her har ny industri flyttet inn i form av Oslo Håndverksdestilleri, som produserer drikkevarer basert på planter du kanskje har sett på turen. De holder åpent huse hele kvelden og inviterer til en omvisning i de spesielle lokalene. Det blir også mulighet for å kjøpe lapskaus og noe å drikke. Mer om Oslo Håndverksdestilleri her.
Det blir fakler hele veien fra Romsås og Ammerud og ned til Kværnerbyen, og det varierte kulturlivet i bydelene langs Alnaelva underholder og skaper en unik opplevelse.
Tidligere har ruten gått fra Grorud til Kværnerbyen eller omvendt – og de fleste har valgt å gå deler av strekningen. I år blir også mulig å starte eller avslutte på Stovner. Men det er også mulig å gå f.eks. fra Stovner til Grorud eller omvendt. Utenfor T-banen på Stovner møter du Dissimilis, og fakler fører deg videre ned langs turveien og Rommenbekken til der Tokerudbekken er åpen ved Haugenporten.
Se kart over ruten her.
Som tidligere år blir det kulturopplevelser og lysinstallasjoner langs hele løypa – og over 30 ulike kulturinnslag er påmeldt til nå.
Les mer om arrangementet og de påmeldte deltakerne på websidene til Alnaelvas venner og på arrangementssiden på Facebook.
Alnaelva er Oslos lengste elv. Den har betydd mye for byens utvikling og har mye spennende historie knyttet til seg – ikke minst i Bryn-området. Ved gangbroen nær Bryn togstasjon får Alnaelva følge av Østensjøbekken og går over i Brynsfossen. Ifølge Byantikvarens «Kulturminnegrunnlag for Hovinbyen» (2016) ble vannkraften i Alna omtalt allerede i 1550 i forbindelse med at Kristian den tredje skjenket en sagmølle ”liggende udenfor oslo” til byens hospital. Sagmølla lå langs Alnaelva ved Bryn.
I andre halvdel av 1800-tallet gjorde den leirholdige grunnen og fossenes egenskap som energikilde at det vokste frem en rekke virksomheter i området rundt Bryn og Brynsfossen. Noen eksempler er Edanger bryggeri, Johan Petersens lin og bommullsvarefabrikk og en rekke teglverk. Ettersom industrien langs Alna på Bryn vokste, spredte det seg også småhusbebyggelse fra Bryn stasjon og oppover mot blant annet Skøyen og Høyenhall.
Les mer om teglverkene i Bryn-Helsfyr området her.
Les om Bryns historiske rolle som kommunikasjonsknutepunkt her.
Bilder; Roy Tjomsland
Kilder: Alnaelvas Venner og Wikipedia.