Hjulskift etter påske: Fest sommerhjulene riktig
Gå tilbake

Hjulskift etter påske: Fest sommerhjulene riktig

3. april 2012

Søndag etter påske er siste dag det er lov å kjøre med piggdekk i Sør-Norge. For mange er dette også et naturlig tidspunkt å skifte til sommerdekk. NAF, med hovedkontor i Østensjøveien 14 på Bryn-Helsfyr, gir deg viktige råd og veiledning.

Ifølge en pressemelding viser tall fra NAF Assistanse at mange kjører med enten for løse eller for hardt strammede hjulbolter etter hjulskift.

– Det er avgjørende å skru til hjulboltene med riktig moment. Har man trukket til for lite, løsner hjulboltene. Trekker man til for hardt, kan hjulboltene knekke. Å miste et hjul under kjøring kan få fatale konsekvenser, sier Jan Ivar Engebretsen (bildet), kommunikasjonsrådgiver i NAF, i meldingen.

I 2011 viser tall fra uken etter hjulskift både vår og høst at mange kjører med hjulbolter som er skrudd fast med feil moment.

Skift dekk i tide!
Selv om det fra første mandag etter påske er forbudt å kjøre med piggdekk i Sør-Norge og fra 1. mai i Nord-Norge, er det lov å kjøre med piggfrie vinterdekk. Det bør du ifølge NAF likevel ikke gjøre. – Våre dekktester viser at piggfrie vinterdekk på våt asfalt har dårligere egenskaper enn selv de dårligste sommerdekkene. For trafikksikkerheten er det viktig å ha gode sommerdekk på bilen, sier Engebretsen.

NAF har testet piggfrie vinterdekk i varmegrader og på våt asfalt – og fikk følgende bremselengder:

• Ved 80 kilometer i timen i 6 varmegrader: 10,5 meter lenger bremsestrekning enn sommerdekk

• Ved 50 kilometer i timen i 20 varmegrader: 14,5 meter lenger bremsestrekning enn sommerdekk

– Dette viser med all tydelighet hvor viktig det er å skifte fra piggfrie vinterdekk til sommerdekk. Det er fullt lovlig å kjøre med disse dekkene, men anbefales ikke av hensyn til egen og andres sikkerhet, sier Engebretsen.

Gode dekk er livsviktig, slår NAF fast. Derfor bør alle sjekke om sommerdekkene er slitte før man legger om. Minimum mønsterdybde er 1,6 millimeter for sommerdekk i følge lovverket. NAF anbefaler minimum 3 millimeter.

– En bil har fire kontaktflater med bakken. Det er en billig livsforsikring å sikre at kontakten er best mulig ved å kjøpe nye dekk, avslutter Jan Ivar Engebretsen.

NAFs råd ved hjulskift:

• Sett bilen på et rett underlag – helst ikke på løs grus.

• Trekk til håndbremsen.

• Ha en god jekk, plasser den riktig, se instruksjonsbok.

• Beveg deg aldri under en bil som kun står på jekk, det kan føre til alvorlig klemskader.

• Løsne hjulmuttere/bolter før bilen jekkes opp.

• Plassere hjulene riktig i henhold til «rulleretning». Noen dekk har piler/merke som viser rulleretning.

• Når du skal trekke til hjulbolter/muttere skal det trekkes til med oppgitt moment, som varierer noe fra bil til bil. Sjekk instruksjonsboka for din bil. Det anbefales å benytte en momentnøkkel eller momentstav.

• Sjekk lufttrykket på kalde hjul.

• Etter noe tids kjøring bør du sjekke om hjulmutterne/boltene sitter, etter ca 30 kilometer.
Kilde: og bilde: NAF

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email