Hitachi Energy og Equinor samarbeider for raskere energiomstilling
Gå tilbake

Hitachi Energy og Equinor samarbeider for raskere energiomstilling

12. desember 2022

Hitachi Energy meldte i november om signering av en strategisk samarbeidsavtale med Equinor. Avtalen omfatter et globalt samarbeid innen elektrifisering, fornybar kraftproduksjon og lavutslippsinitiativer.

Ifølge pressemeldingen omfatter avtalen Hitachi Energys komplette portefølje av løsninger for et bærekraftig energisystem. Det globale teknologiselskapet har ca 40 000 ansatte fordelt på 90 land inklusiv Norge. Hitachi Energy Norway AS har hovedkontor i kontorbygget Valle View på Helsfyr i Oslo.

Les også: «Nok en teknologileder til Helsfyr – leier 3 700 kvm i Valle View»

Avtalen skal være et eksempel på Hitachi Energys og Equinors bestrebelser for å akselerere energiomstillingen og fremme et mer bærekraftig, fleksibelt og sikkert energisystem. Avtalen bygger på de to selskapenes gode samarbeid over mange tiår, med flere banebrytende leveranser som Dogger Bank A, B og C, verdens største havvindpark når den står ferdig, og Troll A, verdens første HVDC kraft-fra-land-forbindelse.

Samarbeidet vil blant annet ta sikte på å utvikle standardiserte design for høyspent overføringssystemer (likestrøm (DC) og vekselstrøm (AC)) til bruk i havvindprosjekter og elektrifisering av Equinors anlegg på land og på kontinentalsokkelen.

– Vi setter stor pris på å kunne forsterke vårt langvarige forhold til en av verdens ledende energiselskaper og hjelpe Equinor å nå sine ambisiøse mål om å være et klimanøytralt selskap innen 2050, sier Niklas Persson, global leder for Hitachi Energy’s Grid Integration-virksomhet. – Sammen utgjør vi et sterkt lag som kan bidra til at vi når målene i Paris-avtalen og skape en bærekraftig energifremtid for alle.

– Hitachi Energy og Equinor har bidratt betydelig til landets industriutvikling, sier Steffen Waal, administrerende direktør i Hitachi Energy i Norge. – Ved å gå inn i et enda tettere samarbeid, styrker vi vår felles innsats for å redusere klimagassutslippene i de viktige årene som ligger foran oss.

Avtalen dekker ifølge meldingen hele spekteret av Hitachi Energy’ teknologi og løsninger innen kraftsystemer. Det inkluderer blant annet IdentiQ™, Hitachi Energys digitale tvilling for HVDC (høyspent likestrøm) og løsninger for spenningskvalitet, som gir betydelige fordeler gjennom hele anleggets livssyklus, fra planlegging og bygging, til drift og vedlikehold. Avtalen omfatter også Grid-eXpand™, modulerbare og prefabrikerte nettilknytninger for bruk både offshore og onshore, og som gjør det raskere, enklere og mer effektivt å koble anlegg til nettet. Videre omfattes OceaniQ™-løsninger, slik som transformatorer og høyspenningsprodukter som kan operere feilfritt på land, offshore og under havoverflaten, samt løsninger for nettautomatisering som sikrer pålitelig og sikker drift av de elektriske anleggene.

– Hitachi Energy har vært en pålitelig leverandør til Equinor i mange år. Dette strategiske samarbeidet signaliserer våre felles ambisjoner om å øke konkurransekraften i energiomstillingen. Standardisering av tekniske løsninger vil være en nøkkel til suksess, og vi ser fram til å videreutvikle oss sammen med Hitachi Energy, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

Equinor har en klar strategi om å utvikle et tettere samarbeid med nøkkelleverandører. Vi er veldig glade for å etablere en enda nærmere relasjon til Hitachi Energy. Avtalen vil danne basis for hvordan vi jobber sammen i mange år framover, sier Mette H. Ottøy, anskaffelsesdirektør i Equinor.

Personbildet: Fra venstre: Mette H. Ottøy, anskaffelsesdirektør og Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor, og Niklas Persson, global leder for Grid Integration og Thomas Stenberg, kundeansvarlig for Equinor i Hitachi Energy.

Om Hitachi Energy
Hitachi Energy bistår kunder over hele verden innen energiforsyning, industri, transport og infrastruktur med innovative løsninger og tjenester som muliggjør overgangen til en karbonnøytral fremtid. Selskapet er en pådriver for et mer bærekraftig, fleksibelt og sikkert energisystem, samtidig som det balanserer sosiale, miljømessige og økonomiske verdier. Hitachi Energy har en lang historie og installert base i mer enn 140 land. Selskapet har  hovedkontor i Sveits, sysselsetter rundt 40 000 mennesker i 90 land og omsetter for omlag 10 milliarder dollar årlig.


Kilde og personbilde: Pressemelding fra Hitachi.

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email