Gode NAF-råd i kulda Bryn-Helsfyr | Gode NAF-råd i kulda
Gå tilbake

Gode NAF-råd i kulda

6. januar 2010

Det er kaldt over hele landet, og ikke alle biler er like godt forberedt for dette. Dårlige batterier oppgis som den vanligste årsaken til at NAF, som har hovedkontor i eget bygg i østensjøveien 14 på Bryn-Helsfyr i Oslo, har hektiske dager i kulda.

Hver enkelt bileier kan i følge NAF gjøre en del grep i forhold til sin egen bil for å unngå problemer i vinterkulda. Selv om dette burde vært gjort før vinteren, er det ikke for sent å gå over elementære ting på bilen. Her er NAFs tips til hva du bør gjøre:

Batteri
Det er dårlige batterier som oftest gir startproblemer. Batteriet har lettere for å få selvutlading når det ikke er toppladet og kuldegradene er mange nok.

Sjekk derfor følgende:
Mål syreinnholdet, væskenivå og sjekk at dynamoremmen er stram nok. Er batteriet 5 – 7 år gammelt, tåler det neppe en tøff vinternatt hvis ikke bilen brukes daglig eller det blir foretatt vedlikeholdslading. Kontroller ladespenningen på et NAF Senter eller et bilverksted, samtidig kan du be om en belastningsprøve av batteriet. Ladespenningen bør være minimum 14,4 volt. Finnes irr på batteri-polene, bør disse rengjøres med lunkent såpevann og det smøres vaselin eller syrefritt fett over polskoene.

Motorolje
Med tynnere olje – såkalt lettløpsolje – starter motoren betydelig lettere i kulda. Motoren slites også mindre. Det hjelper lite å ha fulladet batteri hvis motoroljen er tykk som sirup. Glem ikke å kontrollere oljenivået jevnlig.

Frostvæske
Hvor mange minusgrader tåler kjølevannet på din bil? Dette kan måles på et NAF Senter, bensinstasjon eller bilverksted. For lav innblanding av frostvæske kan føre til at kjølevannet fryser. Frostvæske har tilsetningsstoffer som i tillegg virker smørende og korrosjonshemmende. Korrekt blandingsforhold står alltid i instruksjonsboken eller på emballasjen til frostvæsken.

Smør alle låser med låsolje
Låsolje hindrer låsen i å fryse. Låsspray derimot skal kun brukes i nødsfall. Spraygassen inneholder sprit, og fjerner fettet som låsen er innsatt med. Tape over nøkkelhull når bilen vaskes for å hindre at låsene fryser. Stryk silikon på lister i dører og bagasjelokk. Dette hindrer at dørene fryser. Bruk ikke silikon fra sprayboks. Den er kostbar, udrøy og sprayer over større områder enn på listene. Kjøp en silikonstift på bensinstasjonen, den varer i flere år.

Ikke bruk kondensfjerner
Bruk ikke kondensfjerner på tanken, med mindre du skal løse et eksakt problem! Evnen til kondensfjerner er at den binder vann som ligger i bunn av tanken og blir deretter transportert gjennom systemet frem til motoren. Drivstoffsystemet i dagens biler som pumpe og dyser er finmekanikk. Når vannet blir transportert sammen med kondensfjerneren vil dette lett medføre korrosjon i systemet og kan gi eieren store kostnader.

Kilde: www.naf.no

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email