Flere unge unnlater å betale
Gå tilbake

Flere unge unnlater å betale

20. november 2007

På ett år har antallet tenåringer som får betalingsanmerkning økt med over 15 prosent. Små kredittkjøp skaper størst trøbbel, ifølge Aktiv Kapital.

Så raskt man blir myndig åpner mulighetene seg for å kjøpe varer og tjenester på kreditt. Mange lar seg friste, og flere enn før klarer ikke å gjøre opp for seg.

886 av landets 18- og 19-åringer er nå registrert som dårlige betalere, det er 135 flere enn på samme tid i fjor, viser tall fra CreditInform som Newswire har gjennomgått.

Kravene mot tenåringene har også økt med over 2,5 millioner kroner, til drøyt 10 millioner totalt.
– Vi ser en økning av mindre kredittkjøp som ender opp med inkasso i denne aldersgruppen, sier Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital på Bryn-Helsfyr. Selskapet er blant landets største innen innfordring av ubetalte regninger.

På skolebenken

Aktiv Kapital har i år deltatt i et undervisningsopplegg rettet mot ungdom i videregående skole. Der får elevene lære hva som skjer når man havner i betalingstrøbbel.

– Vi er bekymret over at mange ikke får et fornuftig forhold til penger fra barnsben av. Nå er det blitt slik at mange unge bare må ha en rekke ting, selv om de ikke kan betale for det, sier Rolf Wilhelmsen. Ofte er det småbeløp som baller på seg som gir unge økonomiske problemer.

– Både foreldre og skoleverket har et ansvar for at ungdom får et ansvarlig forhold til penger. Det er ikke alle som kan håndtere et kredittkort, og da skal man ikke skaffe seg det heller.

Vingeklippet

For en betalingsanmerkning er alvorlig. Den får man først etter at en regning er forblitt ubetalt, sendt til inkasso, og når kravet har havnet i rettsvesenet.

– En slik anmerkning fører til at man blir økonomisk vingeklippet, og man vil ikke kunne kjøpe på kreditt, eller tegne abonnement på for eksempel mobiltelefon. Det blir også umulig å få lån og tegne forsikringer, sier Rolf Wilhelmsen.

Guttene verst

Det er flere gutter enn jenter som ikke betaler regningene sine, og det samme er tilfelle når folk blir godt voksne. To av tre 19-åringer som ikke gjør opp for seg, er unge menn.

– Har man først kommet i et økonomisk uføre, er risikoen stor for at man forblir der. Svært mange som får betalingsvansker blir ikke bedre om ett eller ti år, sier Rolf Wilhelmsen.

Det blir enda verre når ungdommen runder 20 år, og i aldersgruppen unge voksne, opp til 29 år har nå 33 855 nå pådratt seg en eller flere betalingsanmerkninger. De skylder til sammen nesten 12 milliarder kroner.

Gode råd

Aktiv Kapital har fire enkle råd til ungdommer som ønsker å ha en ryddig økonomi.

• Husk at det som kjøpes eller lånes skal betales tilbake. Betalingsanmerkninger kan hindre deg i å få mobilabonnement eller kjøpe leilighet

• Lag deg en oversikt over dine løpende inntekter og utgifter, og når de skal betales. Sett av et månedlig beløp som dekker dine faste utgifter

• Kontakt den du skylder penger så raskt som mulig, dersom du ikke kan betale. De vil bistå og rådgi deg

• Dersom du får betalingsproblemer, så be om en tilbakebetalingsavtale som gjør at du kan rydde opp

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email