Flere fyller feil drivstoff
Gå tilbake

Flere fyller feil drivstoff

27. september 2007

Ferske tall fra NAF viser at den sterke oppgangen i salget av dieselbiler har en uheldig bivirkning: Aldri før har så mange fylt feil drivstoff!

Tre tilfeller hver dag

Fra NAFs hovedkontor i Østensjøveien rapporteres det om at man må stadig oftere rykke ut og hjelpe medlemmer som fyller feil drivstoff på bilen sin. Antallet assistanser grunnet feilfylling av bensin på dieselbiler fra januar til august har økt med hele 31 prosent i forhold til samme periode i fjor. I snitt har NAF måttet hjelpe til i tre slike tilfeller hver eneste dag siden nyttår.

– Det er liten tvil om at dette henger sammen med den enorme økningen i antallet solgte dieselbiler, uttaler kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen. Han tror det er vanskelig å huske å fylle riktig drivstoff for folk som har kjøpt seg bil med dieselmotor for første gang.

Avgiftsomlegging gir lavere CO2-utslipp

Etter regjeringens avgiftsomlegging fra nyttår ble det vesentlig billigere å velge diesel fremfor bensin – på grunn av lavere CO2-utslipp. – NAF har vært en pådriver for denne avgiftsendringen, og tallene viser at gjennomsnittsutslippene fra nye biler har gått kraftig ned siden årsskiftet, forteller Engebretsen. – Økningen i antallet feilfyllinger må vel sies å være som en liten bivirkning av en ellers svært god medisin, smiler Engebretsen.

Svindyr forglemmelse

Det kan likevel bli en svært kostbar affære å fylle feil drivstoff på bilen. Tanken må pumpes tom, og har man i tillegg satt i gang motoren må dieselpumpen byttes. – Det kan koste opp mot 70.000 kroner å reparere skadene som følger av et øyeblikks uoppmerksomhet ved bensinpumpen, sier Engebretsen i NAF. Med så mange tilfeller av feilfylling er det grunn til å oppfordre bileiere til å være mer oppmerksomme på dette problemet – særlig når de låner ut bilen sin til andre. – Dessuten bør bensinstasjonene ta mer ansvar og merke pumper og håndtak mye tydeligere, foreslår Engebretsen. – Kanskje bør også bilprodusentene ta enda større ansvar og lage innretninger som er ”idiotsikre”, avslutter han.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email