Feirer 50 år i lydentusiastens tjeneste
Gå tilbake

Feirer 50 år i lydentusiastens tjeneste

18. juni 2015

– Bryn-Helsfyr er sentralt og bynært. God offentlig kommunikasjon og nærhet til ring 3 gjør tilgjengeligheten bedre enn vest for sentrum, sier Kjetil Strand i Dynabel.

Dynabel feirer 50 år, hvorav de siste 32 er tilbrakt på Bryn-Helsfyr.  Selskapet har et solid fotfeste i det norske markedet for Hi-Fi, hjemmekino, innbyggings- og selvbygghøyttalere, tilbehør og bilstereo fra økonomi- til eliteklassen.

Selskapet er ett av svært få i norsk elektronikkbransje som kan vise til 50 år med kontinuerlig drift. Ingeniør Erik Strand (82) stiftet selskapet, den gang Eltek, i 1965 – og er en av pionerene i norsk radiobransje.

Selskapet, som har hatt tilhold på Bryn-Helsfyr i 32 år, skiftet navn til Dynabel AS i 2009, samme år som Kjetil Strand overtok ledelsen etter faren.

Et eldorado for 60-tallets selvbyggere

På Grünerløkka, ikke langt fra Freia, utviklet ingeniør Erik Strand selskapet til en ledende norgesforhandler av elektroniske komponenter og selvbyggersett. Høyttalerbyggesett, bilstereo, hi-fi, hjemmekino og egenutviklede høyttalere ble etter hvert bærebjelkene i det som fra 2009 fikk navnet Dynabel etter Elteks egenproduserte høyttalere.

Erik Strand begynte sin karriere som salgsingeniør hos Hauer radio i Oslo, et av firmaene under ingeniørfirmaet Morgenstierne & Co etablert i 1945. Da han startet Eltek Ing. Erik Strand i 1965 var byggesett og måleinstrumenter fra Heathkit blant de første produktene, etterfulgt av populære elektrobyggesett fra Jostykit og høyttalerenheter fra bl.a. SEAS, Peerless og Goodman. Butikken på hjørnet av Helgesens gate og Københavngata var unik i Oslo på 60-tallet og ble et eldorado for elektronikkinteresserte selvbyggere.

Norges største Bose-forhandler

På midten av 70-tallet vokste selskapet inn i større lokaler i Sannergaten og utvidet med en stor lydavdeling med et av byens største utvalg av hi-fi høyttalere på den tiden. Eltek var da Norges største forhandler av høyttalere fra den amerikanske produsenten Bose.

I tillegg til byggesett, var også høyttalere fra JBL, B&W, KEF, SEAS og elektronikk fra Kenwood og Technics blant forhandlerens bestselgere på den tiden.

På slutten av 70-tallet ekspanderte selskapet ytterligere og flyttet til Torggaten, der det utviklet seg til en av Oslos og Norges største forhandlere av Sony med rekordstort salg av videomaskiner.

32 år med Dynabel-suksess på Bryn-Helsfyr

I 1983 flyttet Eltek til Østensjøveien 7 på Bryn-Helsfyr, og deretter videre til større lokaler i Tvetenveien 32 i samme område – der det har tilhold den dag i dag.

Her ble høyttalerbyggesett og utvikling av egne høyttalermodeller med merkenavnet Dynabel hovedgeskjeften. Den legendariske high-end høyttaleren Dynabel Euforia ble årets beste høyttaler i Lyd & Bilde i 1999, og er i dag et samleobjekt som fortsatt har mange fornøyde brukere. En annen legendarisk høyttalermodell ble Dynabel Exact og Dynabel Super Exact. En ombygd aktiv versjon av Dynabel Super Exact brukes på tiende året av den multi Grammynominerte lyddesigneren Morten Lindberg i Lindberg Lyd (2L).

Med den store suksessen for Dynabel-høyttalere var det naturlig at Eltek skiftet navn til Dynabel i 2009. Høyttalerbyggesett er også i dag, sammen med hi-fi og ikke minst bilstereo for viderekommende og for konkurransebruk, bedriftens kjerneområder. Dynabel har utstyrt både Norges- og Europamestere i bilstereo med feinschmeckerutstyr fra bl.a. Digital Designs, Mosconi og Gladen.

 

Kilde: Intervju med ingeniør Erik Strand foretatt av Jan Stangeby Nielsen.

Svart-hvitt-bilde: Lytterom i Sannergaten.

Personbilde: To generasjoner, Kjetil (tv) og Erik Strand.

Farge-/lufttbilder: Dynabels nåværende tilholdssted i Tvetenveien 32 på Bryn-Helsfyr.

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
Dynabel_Lokaler Dynabel_Lokaler Dynabel_50_aar Dynabel_50_aar Tvetenveien 32 Dynabel Utendørs Tvetenveien 32 Dynabel Utendørs Tvetenveien 32 Dynabel Utendørs2 Tvetenveien 32 Dynabel Utendørs2