Elektronikkbransjen vil ta ansvar Bryn-Helsfyr | Elektronikkbransjen vil ta ansvar
Gå tilbake

Elektronikkbransjen vil ta ansvar

25. november 2010

Mobilens etiske livsløp ble nylig debattert på en konferanse hos Forbrukerdepartementet. Forbrukerminister Audun Lysbakken har tidligere utfordret bransjen til å ta strammere grep, og Elektronikkbransjen, som har kontor i Fyrstikkalléen 3 A på Bryn-Helsfyr i Oslo, har ifølge en pressemelding derfor etablert prosjektet El:etikk. Formålet er at både bransjen selv og forbrukerne lære mer.

Nå lanseres første steg i prosjektet med nettstedet eletikk.no. En hel bransje skal ifølge meldingen mobiliseres til større åpenhet og bevissthet rundt produksjon og salg. Forbrukerne skal få innsyn i hva mobiltelefonen inneholder, under hvilke forhold den er laget, og hvordan den kan gjenvinnes. Men er dette viktig for forbrukeren?

En fersk undersøkelse, gjennomført av Norstat for Stiftelsen Elektronikkbransjen sist uke, viser imidlertid at kun 3 av 10 nordmenn mener det er viktig å ta etisk ansvar når de kjøper. På spørsmål om de vet hvor de skal få informasjon om etisk ansvarlig kjøp av mobiltelefon, er det knapt 1 av 10 nordmenn som vet hvor de får dette.

– Vi har en oppgave i å bevisstgjøre elektronikkbransjen og forbrukerne, og gjøre det lettere for dem å få informasjon. Dagens konferanse og eletikk.no skal markere starten på dette, sier administrerende direktør Synnøve Bjørke, i Stiftelsen Elektronikkbransjen, i meldingen.

På dagens konferanse ”El:etikk – Ja takk!” hos Forbrukerdepartementet, ble temaet diskutert av representanter både fra elektronikk- og miljøbransjen og fra myndighetene.

– Utgangspunktet for mitt engasjement som forbrukerminister er at norske forbrukere må få mulighet til å ta etiske og miljømessige hensyn når de handler, sier statsråd Audun Lysbakken.

Synnøve Bjørke peker på at dette ikke er en problemstilling som lar seg løse på enkelt vis.

– Her må alle ta sin del av ansvaret for et problem som handler om alt fra utvinning av metaller i Kongos gruver, produksjonen i kinesiske fabrikker og til gjenvinning av mobiltelefoner som ligger i skuffene i norske hjem, sier hun i meldingen.

Prosjektet El:etikk peker på at hovedutfordringene knyttet til etiske og miljømessige problemstillinger ligger i produksjon og gjenvinning. Utfordringene kan deles inn i fire hovedtemaer: bruk av miljøgifter i mobiltelefonene, bruk av edle metaller fra konfliktsoner, arbeidsforhold i produksjonen og uforsvarlig gjenvinning i Asia og Afrika. I tillegg blir det arbeidet med å få nordmenn til å bli enda mer bevisste på å levere inn sine mobiltelefoner til gjenvinning.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email