Byr på rømmegrøt til 17. mai
Gå tilbake

Byr på rømmegrøt til 17. mai

15. mai 2012

Rømmegrøt og spekemat står på manges meny 17. mai. Fjordland, med hovedkontor i Brynsengveien 10 på Bryn-Helsfyr i Oslo, er forberedt og koker nærmere 2 millioner porsjoner Nyt Norge-merket rømmegrøt til mai og junis festligheter.

Ifølge en melding fra selskapet har innspurten til Norges festdag og rømmegrøtsesongen vært travel på Fjordland. På Tretten, hvor grøten kokes, har det vært kjøpt inn over 800 000 liter melk, cirka 1 million liter ekte seterrømme og nesten 200.000 liter kulturmelk. Alt blandes i den store gryte og putrer til ferdig rømmegrøt.

Rømmegrøt har ifølge selskapet beholdt sin posisjon som festgrøten i lange tider. Mens våre forfedre sto over grytene i timevis, overlater nå mange grøtkokingen til profesjonelle kokker. Dette merker Fjordland, og i løpet av året lages det hele 14 millioner porsjoner ferdig grøt. Rømmegrøt står for en tredjedel av dette, og nesten halvparten av rømmegrøten spises i mai og juni.

I mai i fjor var det vestlandet som tronet på rømmegrøttoppen og sto for 37 % av all Fjordlandgrøten. I juni kom resten av landet etter, og rømmegrøtspisingen jevnet seg ut.

Fjordlandkokken Frank Baer mener Fjordlandgrøten er blitt så populær fordi den lages omtrent slik en lager den hjemme på kjøkkenbenken. Ved hjelp av ekte seterrømme, melk og en dæsj kulturmelk får grøten sin fløyelsmyke konsistens og milde smak. Kokkene i the Flying Culinary Circus må ha vært enige i det da de ga grøten karakteren 6 og kalte smaken sexy i en test på TV2 hjelper deg i høst. Ellen Molstad Dale, kategorisjef for grøt i Fjordland, tror i tillegg gode norske råvarer har mye å si. Molstad Dale er veldig fornøyd med at Fjordland grøten, som første ferdiggrøt i Norge, har fått Nyt Norge merket.

Produksjonen av rømmegrøt fortsetter for fulle gryter ut juni, og først i juli kan skuldrene senkes på meieriet på Tretten hvor grøten kokes.

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email