Bruker formattering fremfor slettesoftware
Gå tilbake

Bruker formattering fremfor slettesoftware

24. september 2007

I en undersøkelse foretatt av Ibas, kommer det fram at bedrifter ikke har gode nok rutiner vedrørende sletting av data.

1 av 3 norske bedrifter sletter data ved hjelp av formattering. – Formattering fjerner ikke dataene, du fjerner kun innholdsfortegnelsen. Med bruk av effektiv slettesoftware slipper man å utsette eget og andres selskap for alvorlig sårbarhetsrisiko, sier Hans Berg, country manager i datasikkerhetselskapet Ibas som holder til på Bryn-Helsfyr.

Funnene kommer frem i en omfattende undersøkelse analysebyrået Visendi nylig har utført på vegne av Ibas og Norsis. Undersøkelsen er gjennomført i forbindelse med lanseringen av Ibas’ nye slette-software Ontrack Eraser, og kartlegger blant annet norske bedrifters rutiner og holdninger ved sletting av data.

1 av 2 bedrifter knuser

Av bedriftene som faktisk sletter data når datautstyr byttes ut, er fysisk ødeleggelse den mest brukte slettemetoden. Profesjonell programvare får plass på topp 3 listen over bedriftenes vanligste slettemetoder.
– Det er viktig å være klar over at verken formattering eller fysisk ødeleggelse sletter data fra maskinen, i motsetning til bruk av profesjonell slettesoftware. Dessuten er det et miljømessig viktig poeng at en løsning som Ontrack Eraser gjør at utstyret ikke trenger å ødelegges, men trygt kan gjenbrukes av skoler eller andre som har nytte av brukt datautstyr, sier Hans Berg i Ibas.

Funn fra undersøkelsen

Topp 5 SMB’enes mest vanlige slettemetoder – bedrifter med inntil 100 ansatte (flere alt. mulig):

1. Fysisk ødeleggelse (47,4 prosent)
2. Formattering (35,4 prosent)
3. Profesjonell programvare (21,1 prosent)
4. Avmagnetisering (12,0 prosent)
5. Gratis programvare (10,9 prosent)

Topp 5 mest vanlige slettemetoder – bedrifter med 100+ ansatte (flere alt. mulig):

1. Fysisk ødeleggelse (52,3 prosent)
2. Profesjonell programvare (30,7 prosent)
3. Formattering (26,1 prosent)
4. Avmagnetisering (23,9 prosent)
5. Benyttet tredjepart (14,8 prosent)

Skoleflinke bedrifter – nesten

Mens svært mange bedrifter er flinke til å beskytte seg med brannmurer, antivirus-programmer og nettverkspassord for å hindre at uvedkommende får tilgang til data, viser undersøkelsen at bedriftene altså slurver når utstyret skal byttes ut. – Med enkel installering, fleksibelt bruksområde og lave kostnader, burde bruk av slette-programvare appellere til et bredt lag av norske bedrifter, fortsetter Berg. Ontrack Eraser er en one size fits all-løsning med en avtalt pris per sletting. Linux sletteklienten kan slette eksterne harddisker, USB, Firewire og Flash-enheter og interne harddisker av typen IDE, ATA, SATA og SCSI. Windows-klienten kan slette eksterne harddisker av typen USB, Firewire og Flash-enheter.

Også behovene for sporbarhet og revisjon er det tatt høyde for. Et eget rapporteringsverktøy gir bedriften en enkel og oversiktelig sletterapport. Bedriftene bestemmer selv hvilken slettestandard de ønsker å bruke. Ontrack Eraser dekker ulike behov og støtter standarder godkjent av offentlige og militære myndigheter i Europa og USA. I tilegg til at løsningen er enkel i bruk og garanterer at dataene slettes, gjør systemkravene at Ontrack Eraser vil passe de fleste bedrifter.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email