Asfaltdronningene
Gå tilbake

Asfaltdronningene

1. juli 2016

Asfaltbransjen har vært mannsdominert, men nå er kanskje dette i ferd med å snu. Ved en av Lemminkäinen Norges avdelinger er en tredel av de ansatte kvinner.

– I august har jeg jobbet med asfalt i 30 år. Hvordan det har vært? Jo, jeg er jo her enda, ler Nina Ullmann, lagbas og en av de mest erfarne i selskapet. Hun er lett å dra kjensel på langs veien, med sin rosa hjelm. – Nei da, jeg trives med å jobbe ute, på forskjellige steder og det å treffe andre mennesker. Også trives jeg med å jobbe sammen med gutta, sier hun.

Nå har Ullmann fått selskap fra flere jenter ved avdelingen på Sem i Tønsberg. Eli Auglend har jobbet som maskinfører i flere år, mens Ina Karoline Helleberg og Katrine Henriksen er forholdsvis nye i jobben. Og i sommer starter Ingvild Skjauff som lærling, mens June Mai Berg arbeider ved kontoret.

Ina Karoline er inne i sin andre sesong i Lemminkäinen, som har hovedkontor i Grenseveien 92 på Bryn-Helsfyr, og styrer asfaltutleggeren med stødig hånd. – Det ser veldig lett ut, men du må konsentrere deg hele tiden. Du må ha full kontroll på linja og veien, hvor kollegene befinner seg, hvordan de skal styre lastebilen foran, hvor smalt det er og hvor langt bak du kan rygge. Mye å passe på, men man kommer inn i det, sier hun.

Kollega Katrine er også maskinfører på utlegger. – Det beste med å kjøre utlegger er at det blir mindre spaing, ler hun. – Neida, det er jo gøy å kjøre stor maskin. Hun synes det å jobbe i en mannsdominert bransje er helt allright. – Gutta er veldig greie. Det hender jeg må bjeffe litt når jeg står kjører utleggeren, men da gjør jeg bare det, sier hun og smiler.

Ida Karoline er enig. – Å jobbe med gutter er kjempegøy. Ingen drama, og for det meste god stemning. Samholdet innad i asfaltlaget er veldig viktig, sier hun.

Nettopp samholdet trekker også Nina Ullmann fram som noe av det viktigste med jobben. – Samholdet gjør det hyggelig å komme på jobb, for det kan bli mye jobbing til tider. Men, man trenger ikke være tøff eller sterk for å jobbe med asfalt. Du må være åpen for å lære noe nytt. Jenter kan gjøre denne jobben like godt som gutter. Det går på teknikk, sier hun, og utdyper. – Jenter er ofte mer nøyaktig, og gjør ting ordentlig. Også tilfører vi en positivitet som jeg mener er veldig viktig, avslutter hun.

Bilder: Lemminkäinen

 

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email