Gå tilbake

Åpnet utendørsutstillingen «Helsfyr, før, nå og i fremtiden»

8. mai 2018

8. mai åpnet utendørsutstillingen «Helsfyr før, nå og i fremtiden». Nå kan titusener av mennesker som ferdes ved Fyrstikktorget og Helsfyr T-banestasjon  reise i Helsfyrs historie, nåtid og fremtid – visuelt tolket av elever ved Fyrstikkalleen skole (F21).

I strålende sommervær ble åpningen av den helt spesielle utstillingen markert ved et containergalleri som er spesielt rigget for utstillingen utenfor Grensesvingen 7 ved Fyrstikktorget.

Utstillingen består av bevarte gamle fotografier og annet materiell fra blant annet den tidligere fyrstikkfabrikken på Helsfyr. Og ikke minst nye bilder, logoer og andre lyd- og visuelle uttrykk laget av andre- og tredjeklasseelever ved den videregående delen av skolen, som holder til der fabrikken lå i gamledager.

Det unike materialet vil frem mot sommeren være utstilt ved perrongene og passasjene ved Helsfyr T-banestasjon – og både i og utenpå det dedikerte containergalleriet i Grensesvingen.

Dokumentere og inspirere
Utstillingen er en del av prosjektet «Helsfyr før, nå og i fremtiden», og arrangeres av F21 og KOM INN AS – med støtte og bidrag fra engasjerte eiendomsutviklere som Oslo Areal, Veidekke Eiendom og Entra, Oslo Sporveier – og lokale leverandører som CopyCat Helsfyr. Formålet er å la elevene dokumentere, tolke og vise litt av fortiden og nåtiden på Helsfyr – og samtidig inspirere alle som jobber med eller bryr seg om områdets videreutvikling og fremtid. Altså både beboere og de som jobber i området, by- og eiendomsutviklere og publikum generelt.

– Bryn-Helsfyr-området knytter sammen viktig historie, interessant nåtid og spennende fremtid. Men fremfor alt knytter det sammen mennesker. Prosjektet «Helsfyr før, nå og i fremtiden» favner om dette – midt i en veldig spennende transformasjon av området. Publikum kan glede seg til å se hvordan engasjerte elever tolker og visualiserer utviklingen, sier initiativtaker og prosjektleder Kari Engh Johansen i KOM INN AS.

Før, nå og i fremtiden
Prosjektet pågår i en periode hvor området er under forvandling, og illustrerer de store utviklingstrekkene over tid. Nærheten til sentrum, Alnaelva og Norges første jernbane trakk industri, arbeidsplasser og folk til Bryn-Helsfyr-området allerede i 1850-årene. Gradvis har det utviklet seg til et av Oslos største næringsområder, med byens beste tilgjengelighet via kollektivt og vei – og tusenvis av kunnskapsvirksomheter og ansatte. Nå forvandles det til en mer levende del av Oslo og Hovinbyen, der det blir enda bedre både å jobbe, bo, lære, leve og oppleve. På under et år har området fått flere nye skoler og barnehager, en ny kultur- og idrettspark og mange andre publikumstilbud. Over 500 nye boliger og en rekke spennende kontorbygg er nå under bygging og planlegging – og utviklingsplanene er store.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email
Helsfyr Før Nå Fremtiden15 Helsfyr Før Nå Fremtiden15 Helsfyr Før Nå Fremtiden14 Helsfyr Før Nå Fremtiden14 Helsfyr Før Nå Fremtiden11 Helsfyr Før Nå Fremtiden11 Helsfyr Før Nå Fremtiden7 Helsfyr Før Nå Fremtiden7 Helsfyr Før Nå Fremtiden12 Helsfyr Før Nå Fremtiden12 Helsfyr Før Nå Fremtiden6 Helsfyr Før Nå Fremtiden6