Aktiv Kapital tar parkeringssyndere i utlandet
Gå tilbake

Aktiv Kapital tar parkeringssyndere i utlandet

2. oktober 2007

Utenlandske turister i Norge har stukket av fra parkeringsavgifter for mer enn 6 millioner kroner hittil i år, viser tall fra Aktiv Kapital. Et nytt europeisk samarbeid sørger for at de må gjøre opp for seg.

– Mange utenlandske turister lar være å betale parkeringsavgifter fordi de tror at ingen får tak i dem, sier markedsdirektør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital på Etterstad til Newswire.

Nå har Aktiv Kapital innledet et samarbeid med det internasjonale selskapet European Parking Collection, som finner parkeringssyndere fra hele Europa og krever inn pengene. Samarbeidet gjelder parkeringsavgifter på private parkeringsplasser og ikke feilparkering på offentlige steder.

– Samarbeidet fungerer begge veier, både for utlendinger i Norge og for nordmenn på biltur i utlandet, sier Wilhelmsen. Det betyr at nordmenn som i ferieovermot lar være å betale for parkering i utlandet, vil finne en purring i postkassen når de kommer hjem.

Ved turistmagnetene

– Hittil i år er det registrert vel 10 000 ubetalte parkeringsavgifter på til sammen 6,3 millioner kroner fra utenlandske bilister i Norge. De fleste av dem er fra Sverige, Danmark og Finland, mens drøyt 2000 kommer fra land utenfor Norden, sier Wilhelmsen. Det er særlig på private parkeringsplasser i de store byene, ved hoteller, flyplasser og populære turistattraksjoner at utenlandske turister parkerer uten å betale avgift.

– Dette handler ikke bare om penger. Turister som ikke betaler, lar ofte bilene stå parkert mye lenger enn de har lov til. De legger beslag på plasser som andre trenger. Aktiv Kapital samarbeider med alle de store private parkeringsselskapene i Norge om utsendelse av regninger og inndriving av forfalte krav.

Parkeringssyndere fra Sverige, Danmark og Finland har i flere år blitt sporet opp ved hjelp av de nasjonale motorvognregistrene. Men turister fra land utenfor Norden har i praksis sluppet å gjøre opp for seg.

– Nå finner vi parkeringsyndere i de fleste land, som Tyskland, Storbritannia, Spania og Portugal. De får regningen sendt til postkassen sin hjemme. Frankrike er et unntak, der har vi fortsatt ingen avtale, sier Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital. Et gjennomsnittlig krav for ubetalt parkeringsavgift er på 575 kroner.

Også i Øst-Europa

De siste årene har parkeringsselskapene registrert at bilister fra Polen og de baltiske landene har vært gjengangere blant dem som har latt være å betale avgift på private parkeringsplasser. Men nå blir også disse funnet ved hjelp av det europeiske parkeringssamarbeidet.

– Det er et viktig signal til utenlandske bilister at parkeringsavgifter må betales uansett hvilket land de kommer fra, sier markedsdirektør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital.

Share on
Facebook Twitter Linkedin Email